Асоциацията на европейските журналисти – България ще поиска от Европейската

...
Асоциацията на европейските журналисти – България ще поиска от Европейската
Коментари Харесай

Журналистическа организация сезира ЕК за случая с Росен Босев

Асоциацията на европейските публицисти – България ще изиска от Европейската комисия да включи случая с неоправдателната присъда против журналиста от " Капитал " Росен Босев в идващия отчет за България.

" Казусът с журналиста от " Капитал " Росен Босев е казус в последните години и не трябва да бъде отминаван ", сподели Иван Радев от асоциацията, представен от БНР. Той изясни, че доста интернационалните организации са разгласили информация за присъдата и това няма да спре.

" Присъдата и целият развой са доказателство за корист – за това по какъв начин един държавен чиновник или представители на страната могат да се саморазправят с публицист. Съдебният състав е стимулирал решението си с процедура на Върховния съд от 1972 година по дело за клюка в писмо до ръководителя на окръжния комитет на партията. Можете да сметнете какъв брой години обратно ни връща сходно решение ", разяснява Радев.

Росен Босев бе наказан дефинитивно на 1000 лв. санкция за очерняне на някогашния началник на Комисията за финансов контрол Стоян Мавродиев. Един от главните проблеми по делото е ръководителят на правосъдния състав арбитър Петя Крънчева, която отхвърли настояванията на журналиста да си направи отказ. Росен Босев е създател на голям брой сериозни изявления за работата на Крънчева. Съдийката е отхвърлила настояването да се отдръпна от състава с аргумента, че не е чела въпросните изявления.

Подобни каузи Стоян Мавродиев е завел против още двама публицисти, като те са били оправдани, припомня Асоциацията на европейските публицисти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР