Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита продължаваща тенденция

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита продължаваща тенденция
Коментари Харесай

Сивата икономика в България продължава да намалява

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) регистрира продължаваща наклонност на спад на сивата стопанска система за пета поредна година. За 2019 година Композитният показател „ Икономика на ярко “, посредством който Асоциацията мери светлата част на българската стопанска система, доближава стойност от 78,52 пункта, при 77,76 година по-рано. Това стана ясно по време на формалното показване на Композитния показател и връчването на премиите „ Икономика на ярко “.

От АИКБ регистрират, че през 2019 година главните аргументи, задържащи позитивните трендове в изсветляването на стопанската система, се дължат на неналичието на промени или незадоволителни такива в основни браншове като опазване на здравето, защита на конкуренцията, правораздаването, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда. Сред отрицателните фактори Асоциацията отбелязва и следващото административно повишение на минималната работна заплата, което е довело до „ избуяване “ на нови сиви практики измежду нискоквалифицираните служащи и чиновници.

През актуалната година АИКБ актуализира и разшири обсега на показателя, с цел да се обзет повече проявления на сивата стопанска система. За задачата бяха усъвършенствани моделите и методологията за пресмятане на индикаторите. Разработен е и нов индикатор – „ Заетост на ярко “, като данните от него ще бъдат изчислявани и оповестени от 2021 година Така във фокуса на проучванията ще попадне и трудовият пазар, при който през годините са се откроявали едни от най-съществени проблеми, освен това с дългогодишен резултат върху националната стопанска система. Дейностите са осъществени в осъществяване на план „ Подобряване достъпа до претовареност и качеството на работните места посредством ограничение и предварителна защита на недекларираната претовареност “.

Вече 10 години АИКБ пресмята Композитният показател „ Икономика на ярко “, чиято цел е да се опознаят другите проявления на сивата стопанска система и да се подтикват политиките за нейното ограничение. От началото на изчисленията досега Индексът нараства, като единствената година, през която е регистриран спад от 1,2 пункта, е 2014 година Очакванията на АИКБ са, че и през идващите четири години българската стопанска система ще продължи плавна наклонност на изсветляване. Като през 2023 година Композитният показател ще доближи равнища от над 82 пункта.

По време на събитието за седма поредна година Асоциация на индустриалния капитал връчи премиите „ Икономика на ярко “.

В категорията за „ За нормативен акт или административна процедура, които водят до ограничение на сивата стопанска система и възстановяване на бизнес средата “ победител стана отдел „ Счетоводно законодателство “ на Министерство на финансите. Отличието бе връчено за направените промени в Закона за счетоводството, признати от 44-то Народно заседание.

„ Промените в закона може да се дефинират като ефикасна мярка за понижаване на административната тежест върху бизнеса в България и възможни злоупотреби. Те усъвършенстват бизнес средата в страната и облекчават търговците “, разясняват от АИКБ.

Грамоти в категория получиха още Агенция „ Митници “, Национална организация за приходите и КНСБ. Главният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов взе оценката „ За персона или организация, съдействала за ограничение и предварителна защита на неофициалната стопанска система чрез дейна позиция “. Той пребори конкуренцията на Агенция „ Митници “, Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ и Софийският трибунал към Сдружение „ Международна асоциация за правораздаване и арбитраж”.

Цветан Петров от Economic.bg е тазгодишният победител в категорията „ Журналист или медия, съдействали за смяна на публичните настройки към непоносимост към неофициална стопанска система “. Другите номинирани за наградата и отличени с грамоти бяха водещата и продуцент на предаването на Българска национална телевизия „ Бизнес.БГ “ Илина Бисерова, журналистът на bTV Теодора Трифонова и екипа на вестник „ Банкеръ “.

Конкурсът има за цел да открои и награди водещи институции и персони с дейна позиция и принос в ограничението на сивите практики. Победителите са излъчени посредством скрито гласоподаване от огромно експертно жури, което е формирано от над 100 изявени персони - видни икономисти, общественици, представители на медиите, членове на Националния и Контролния съвет на АИКБ, на Обществения съвет по Ограничаване и предварителна защита на неофициалната стопанска система и др.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР