Асоциация на българските застрахователи (АСЗ) и Менда Стоянова започват поход

...
Асоциация на българските застрахователи (АСЗ) и Менда Стоянова започват поход
Коментари Харесай

Застрахователите и Менда Стоянова започвали поход срещу жертвите и пострадалите при катастрофи

Асоциация на българските застрахователи (АСЗ) и Менда Стоянова стартират поход против хилядите жертви и потърпевши при произшествия. Това пишат от Института по пътна сигурност по отношение на препоръчаните промени в Кодекса за застраховането.

Промените са подхванати напълно по отношение на направено предложение от АБЗ, без да са подложени на публично разискване и оценка за нуждата им, пишат от института. Този метод доказвал, че АБЗ и ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова стартират поход против хилядите жертви и потърпевши от ПТП.

Припомняме, по-рано през днешния ден министър председателят Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на ГЕРБ да не гласоподава импортираните промени в Кодекса за застраховането, до момента в който не бъдат подложени на необятен публичен спор.

Основният мотив, съгласно автомобилистите, е дефицит на наградите по застраховка " Гражданско отговорност " на автомобилистите за погашение на компенсации за неимуществени вреди, поради разширение кръга на лицата, имащи право на компенсиране на морални вреди с Тълкувателно решение N 1/2016 от 21.06.2018г. на Върховен касационен съд.

Според института настояването да се фиксира в закон цената на човешкия живот, в действителност опонира на закона и на главните правила в правото, на морала и на разбирането на обществото.

" Тази рискова игра, която играят застрахователите и Менда Стоянова за сметка на хората, които за изгубили близки в произшествия, е освен позорна, само че и съставлява насмешка с целия народ. Аргументът, че застрахователите работят на загуба е опит да се заблуди обществото ", пишат от института.

Резултатите от разбор на института показвали, че застрахователите нямат загуби, а имат прогнози за загуби. Съгласно оповестени данни на Националния статистически институт (НСИ) оборотът на лицензираните застрахователи в България за 2017 година възлиза на 2 363 милиарда лева Печалбата на застрахователните компании от животозастраховане и в общо обезпечаване за предходната 2017 година е в размер на 54 млн. лв..

" В животозастраховането, както и в общото обезпечаване, тя е най-малко 27 млн. лв.. Общата облага обаче бележи сериозен спад спрямо предходната година, като за 2016 година тя е над 70 млн. лева Тоест спадането на облагата от 70 на 54 милиона лв., а не неналичието на средства и облага, е мотив да се желае фиксиране цената на живота със закон ", се показва в мнението на автомобилистите.

Поради това от Института за пътна сигурност упорстват да се организира необятна социална полемика и деликатна оценка за действителна нужда от някакви промени. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР