Асоциации и земеделци изразиха притеснение от евентуалното премахването на регулациите

...
Асоциации и земеделци изразиха притеснение от евентуалното премахването на регулациите
Коментари Харесай

И земеделците се притесниха от премахването на контрола върху ГМО

Асоциации и земеделци показаха терзание от възможното премахването на регулациите за ГМО. Опасенията има бяха подбудени от идните гласувания в Съвета на министрите и в Комисията по земеделие на Европейския парламент по предлагането на Европейска комисия за дерегулиране на ГМО растения, създадени с " нови геномни техники " (НГТ).

Директорът на Научно-изследователски и софтуерен център по земеделие " Плантис " Ивелин Желязков съобщи, че с приемането на новия правилник се отваря малка врата за нахлуване на не съвсем нормални артикули. Според него би трябвало да има по-прецизни способи за надзор.

Доц. Веселин Дочев от Земеделски институт - Шумен уточни, че при настоящето развъждане на култури се злоупотребява с торове, препарати и пестициди. Имаме принадлежности да отреагираме. Ако подобрим качеството на почвата ще се ускори имунитета на растенията и

няма да имаме потребности от привнесени технологии, които са рискови за нашето здраве, акцентира той.

Председателят на кооперация " Хранкооп - София " Николай Генов посочи, че хората желаят качествена храна, българска храна и повече български производители.



Според Албена Симеонова, ръководител на Българска асоциация " Биопродукти " и Фондация за околна среда и земеделие, генните модификации са нездравословни и рискови. Тя бе безапелационна, че няма да се разшири биологичното произвеждане след приемането на регламента. Не може министрите на земеделието и на околната среда и водите с лека ръка да решат да поддържат това без необятен публичен спор, разясни тя.

Думата взе и някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Той акцентира, че България има прецизно законодателство във връзка с възбраната за развъждане на ГМО. По думите му обаче с приемането на регламента на Европейска комисия то ще бъде девалвирано и ще ощети българския интерес. Според него новите геномни техники могат да породят проблеми с биоразнообразието. Притеснително е заиграването с еволюцията и естествения асортимент.

С влизането на този правилник на етикетите на храните няма да написа, че са употребявани нови геномни техники няма да има проследяемост,

сподели още Сандов.

Д-р инж. Светла Николова, съдружие АГРОЛИНК съобщи, че има опасност за всички по веригата - земеделските производители, потребителите. Поставя се каруцата пред коня. Не може да се предлага нещо, което не е тествано. Интересите на шепа мултинационални компании не са ползите на жителите на Европейски Съюз, разясни тя. Според нея

с този правилник българските земеделци ще бъдат мощно ударени.

Никой няма да желае да купува ГМО. Ако се одобри регламента, няма да има биологично земеделие, всичко ще бъде нечисто, сподели още Николова.

По-рано през днешния ден в Народното събрание депутатът от партия " ИТН " Тошко Йорданов съобщи, че държавното управление е провело неоповестено обществено съвещание,

на което е решено България да поддържа отпадането на регламентите за ГМО артикули в Европейски Съюз

на идната среща на Съвета на Евросъюза. 

По мотив тези изказвания на Тошко Йорданов, от държавния пресцентър обявиха, че не е провеждано необявено съвещание на държавното управление по въпроса за използването на генномодифицирани организми у нас. На последното си постоянно съвещание на 6 декември, кабинетът е приел позицията на България по предлагането за нов европейски правилник за растенията и фуражите, получавани посредством нови геномни техники.

От известието на пресцентъра на Министерски съвет по този начин и не излиза наяве каква е позицията на страната ни по този въпрос.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР