ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за усещането, което

...
ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за усещането, което
Коментари Харесай

Защо шепне YouTube

ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за чувството, което получават някои хора, когато гледат видеа с разнообразни тласъци в интернет. Чувството е описвано като тръпки по тялото, настръхване или усмиряване, което може да докара даже до заспиване. Някои ASMR актьори печелят задоволително рекламни доходи, с цел да трансфорат това в своя съществена работа
Шептене с благозвучен глас, почукване с съвършен маникюр върху разнообразни повърхности, хармонични придвижвания с ръце. Милиони онлайн консуматори гледат като хипнотизирани в YouTube и други платформи клипчета, които от време на време не престават часове и в които постоянно нищо изключително не се случва. Онези, които не знаят какво е ASMR, са озадачени. Но тези, които са почитатели на интернет феномена, с неспокойствие чакат идващото видео.

Това е светът на ASMR. В него хиляди ASMR актьори се снимат по какъв начин издават звуци с уста, режат сапун с макетно ножче, влизат в ролята на самодива или на дявол, разместват слайм (лепкава цветна смес). Всичко това пред извънредно сензитивен микрофон, който улавя всеки звук. А милиони консуматори седят пред компютрите си и жадно гълтам стимулиращото мозъка онлайн наличие.

ASMR (autonomous sensory meridian response) е термин за чувството, което получават някои хора, когато гледат стимулиращи видеа или видеа, предлагащи персонално внимание. Чувството е описвано като тръпки по тялото, настръхване или усмиряване, което може да докара даже до заспиване.
Реклама Терапевтичен резултат
До този миг няма теоретичен консенсус или по-сериозни проучвания върху този феномен. Някои даже го назовават псевдонаука, само че що се отнася до създателя на този текст, той е трансформирал ASMR в част от всекидневието си от години. Появата на термина се приписва на Дженифър Алън, която през 2010 година основава група във Фейсбук, посредством която търси повече информация по тематиката. Оттам бързо е припознат от тези, които най-сетне получават метод да разказват приятните чувства, които изпитват.
“Приятно е, когато помагаш на хората в тяхното всекидневие, носиш им доза комфорт и даже ставаш част от живота им. " Каролина Косева
с псевдоним в YouTube Carry Asmr Whispers

Как работи ASMR зависи от съответния човек. Мнозина изобщо не харесват такива видеа - да вземем за пример за мнозина клипчетата с ястие на разнообразни храни, при които фокусът е върху устата и издаваните мляскащи звуци, са отблъскващи. Всъщност ASMR могат да бъдат разнообразни неща, като обаче постоянно се търси характерният " тригър " (trigger - това, което задейства тръпките по тялото). Някои харесват видеа с повтаряеми дейности като разлюляване на шише с вода, безредие на чаша чай или скъсване на шумяща опаковъчна хартия. Други избират клипчета с персонално внимание, при което се " трансформират " в клиенти да вземем за пример на фризьорски салон, в който разресват и масажират косата им. Трети търсят наличие с шептене - да вземем за пример ASMR актьорът им чете приказка на приглушената светлина от горяща свещ.

По принцип чувството не е полово, въпреки да носи приятност за сетивата, а по-скоро успокояващо. Но множеството консуматори са доста характерни по отношение на " тригърите ", които харесват. Авторът на този материал да вземем за пример откри за себе си ASMR, когато инцидентно попадна на видео на яденето на медена пита, и от този момент все търси пукащия тон от впиването на зъбите в медените килийки.

Пред американския убесайт Vox един от известните ASMR актьори - Мария от YouTube канала Gentle Whispering, който има 2.29 млн. почитатели, споделя за първия си конфликт с ASMR през 2009 година: " Започнах да виждам видеа, когато прекосявах през сложни моменти в живота си, имах и лека меланхолия. Избирах успокояващи и лечебни видеа, като медитация и разтривки. Един ден попаднах на видео с шептене и го пуснах. От този миг нататък, когато чуех гласа на тази жена, получавах вълна от тръпки по тялото. Това несъмнено беше един от дефиниращите моменти за мен ". Мария, която е от руско-американски генезис, открива, че съветският й акцент се харесва изключително доста на онлайн потребителите. Едно от най-популярните й клипчета е по какъв начин напевно шепти, до момента в който премята стъклен бонбон в устата си.
Реклама Заснемане с внимание към детайла
Заснемането на такова видео може да отнеме много време. Някои ASMR актьори печелят задоволително рекламни доходи, с цел да трансфорат това в своя съществена работа. При изработката на онлайн наличието те вземат поради всевъзможни елементи, в това число какво ще облекат, какви предмети ще употребяват, какъв брой надалеч да застанат от микрофона и камерата, какъв да бъде фонът. Понякога снимането лишава до 4 - 5 часа, а всяка стъпка е по този начин премислена, че да основава оптимално доста тръпки и приятни страсти.

Изследване от 2015 година, оповестено в сп. PeerJ, твърди, че ASMR може да усъвършенства настроението и даже да облекчава признаци, свързани с болежка, чрез " тригъри " като персонално внимание и мудни придвижване с ръцете. Според едно от първите огромни изследвания по въпроса, извършено през 2018 година от University of Sheffield и представено от Newsweek, мозъчните " тръпки ", асоциирани с ASMR, постоянно се характеризират с топло, прелестно чувство, започващо в главата и придвижващо се надолу по тялото.

" Хората, които са по-чувствителни към заобикалящия ги свят, са по-склонни да изпитват ASMR с по-голяма активност ", показва пред английската Военновъздушни сили доктор Джулия Поерио, преподавател по логика на психиката в University of Essex. Тя счита, че публичните настройки към феномена се трансформират - видеата на хора, сгъващи прилежно хавлии, към този момент не провокират подигравка: " Това не е към този момент една странна интернет ниша, а в действителност забавно нещо, което може да ни каже доста за човешкото положение ". В удостоверение на думите й медии като New York Times и Washington Post разгласиха материали за ASMR.

В България също се е оформило ASMR общество. Каролина Косева, с псевдоним в YouTube Carry Asmr Whispers, има над 5 хиляди почитатели. Тя е учител по танцово изкуство със лична школа за съвременни и хип хоп танци в София. За нея ASMR е " здравословен отдушник, персонална терапия и станция за презареждане ". Пред " Капитал " тя споделя, че с такива видеа е почнала да се занимава непринудено през 2019 година: " От доста години релаксирам с ASMR и пристигна един миг, в който почувствах потребност да върна нещо на общността. " Любимият й " тригър " са видеа с персонално внимание, при които се извършват разнообразни придвижвания пред камерата, наподобяващи погалване, ресане на коса, човешко допиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР