Ашли Прат Оутс*, CNNМнозина представители на американската политическата класа, които

...
Ашли Прат Оутс*, CNNМнозина представители на американската политическата класа, които
Коментари Харесай

Тръмп посегна и на конституцията – стига толкова!

Ашли Прат Оутс*, CNN

Мнозина представители на американската политическата класа, които подлагаха на критика някогашния президент Доналд Тръмп, че съставлява опасност за демокрацията – изключително след кървавата офанзива против Капитолия, още веднъж се оказаха прави.
Преди няколко дни Тръмп прикани в своята обществена мрежа Truth Social всички „ правила, разпореждания и законови текстове, даже записаните в конституцията “, да се суспендират, с цел да бъдат анулирани изборите от 2020 година и той да бъде върнат още веднъж на власт. Изявлението му е реакция на оповестените имейли от вътрешната връзка в Twitter, показващи по какъв начин ръководителите на обществената мрежа са обсъждали преди изборите през 2020 година публикуването на линкове към публикация на New York Post с фактология, за която се твърдеше, че е открита и в преносимия компютър на Хънтър Байдън – сина на президента Джо Байдън.
Тези от нас, които се изправиха против Тръмп, се усещат оправдани от този в действителност разтърсващ негов пост, откакто години наред са били наричани паникьори. Но 

денят е печален за демокрацията,

 когато някогашният президент на Съединени американски щати приканва за прекратяване на главния закон и основополагащите правила на нашата нация.

Като се има поради, че Тръмп се закле да пази, да брани и отстоява конституцията при встъпването си в служба през 2017 година, това би трябвало да накара всички да се замислим предвид на желанието му още веднъж се кандидатира за президент.

Не е изненадващо, че доста хора от управлението на Републиканската партия се въздържат от упреци към  Тръмп за това (негово изявление за анулация на законови текстове – б.р ), тъкмо както мълчаха след протеста от 6 януари 2021 година и вместо това използваха своите платформи, с цел да пазят рисковата теза на  Тръмп, че изборите през 2020 година са били откраднати.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс сподели пред радиостанция Южна Каролина в понеделник (5 декември), че всеки федерален чиновник поставя клетва да съблюдава конституцията, написа The Hill. Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, който през януари 2021 година съобщи, че Тръмп е „ предизвикал “ тълпата в Капитолия, увери че ще вземе отношение по апелите на някогашния президент по отношение на Конституцията. Сенатор Джон Тюн от Южна Дакота, републиканец номер 2 в Сената, разяснява пред CNN, че не е склонен с последните забележки на Тръмп, само че не обясни дали те го дисквалифицират от президентската конкуренция през 2024 година Друг член на управителния екип на Републиканската партия – сенатор Джон Корнин от Тексас, назова обявата на Тръмп в обществените медии „ несъмнено безотговорна “.
Защо Кевин Маккарти може да има най-трудната работа на Капитолийския рид
Разбира се, доста републиканци първи биха споделили, че тяхната партийна платформа се опира на отбраната на конституцията.
Но вместо да се разграничат и да пресечен връзките си с Тръмп, давайки си сметка какъв брой сериозна опасност съставлява той, те не престават да угодничат пред него, като същевременно 

излагат на риск сигурността на американския народ

 и най-значимите ползи на нашата народна власт.

На всяка крачка Тръмп демонстрира, че е подготвен да унищожи демокрацията, с цел да остане на власт, доказвайки, че в действителност е неспособен за най-високия пост на в страната. От настояването му личният му вицепрезидент да отхвърли конституцията, с цел да осуети осъществяването на националната воля, до провокирането на митинга, довел до щурма на Капитолия, излиза наяве, че Тръмп постоянно е бил срещу основополагащите правила на нашата страна.

Тръмп и преди този момент е работил деспотично и властническо на моменти, само че това е черешката на тортата. Той сподели същинското си лице; той е против нашата нация и работи единствено от позицията на личното си его.

„ Демократите в хаос “ беше лайтмотивът, който мнозина в миналото използваха, с цел да опишат вътрешните битки на Демократическата партия, само че в този момент след междинните избори през 2022 година наподобява, че републиканците се разклащат, откакто не съумяха да реализират по този начин наречената „ алена вълна “.

След като разгласи третата си президентска акция през предишния месец, някогашният президент вечеря в Мар-а-Лаго с човек, отричащ  Холокоста и отбрани тези, които щурмуваха Капитолия.

Вместо да осъдят Тръмп и да изяснят, че той няма да е претендентът на тяхната партия за президент през 2024 година, републиканците се хващат за сламка в напъните си да не изпаднат в недружелюбност пред някогашния президент.

Лишавайки се от своята лична платформа, Републиканската партия възприе рисковата антидемократична платформа на Тръмп, тъй като той се оказа кадърен да завладее базата на Републиканската партия, която за водачите е жизненоважна предвид на устрема за взимане на властта и продобиване на президентския пост.

Страната ни е изправена пред рискови последствия,  в случай че Тръмп продължи офанзивата си в предизборната акция и бъде номиниран от Републиканската партия, и – още по-лошо, бъде избран отново. Той евентуално ще употребява своята платформа, за 

да унищожи демокрацията,

 да оправдае насилието и да погази волята на народа. Той даде да се разбере, че нищо не може да го спре, с цел да реализира своето. Ще насочва несъстоятелни обвинявания и ще организира неоснователни следствия, с цел да прокара личния си дневен ред.

Самите правила на свободата, които бащите-основатели на нацията ни възприеха и запазиха,  в този момент публично са подложени на офанзива от напъните на Тръмп да сложи Америка под своето тиранично ръководство.

Стига толкоз. Крайно време е всички водачи на Републиканската партия да осъдят Тръмп, тази злина, каквато е той в историята на нашата нация – безспорно Основателите биха се съгласили с това.

* Ашли Прат Оутс е някогашен член на Републиканската партия, информационен пълководец, политически коментатор. Тя е член на борда на Републиканските дами за напредък, които поддържаха Хилъри Клинтън през 2016 година и президента Джо Байдън през 2020 г. 
Този коментар е написан за CNN като нейна персонална позиция.  
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР