Асеновград. Програмата за великденските празници в Асеновград започва още на

...
Асеновград. Програмата за великденските празници в Асеновград започва още на
Коментари Харесай

Даниела Костова, Община Асеновград: Програмата за великденските празници започва още на 27 март и включва изложби, концерти и работилници за писани яйца

Асеновград. Програмата за великденските празници в Асеновград стартира още на 27 март и включва изложения, пленери, базари, концерти и работилници за писани яйца. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Пловдив Даниела Костова, основен специалист в отдел „ Култура “ на Община Асеновград. По думите й празничната стратегия за Великден стартира в 18.30 часа на 27 март, когато в Градската библиотека „ Паисий Хилендарски “ ще се състои откриването на изложба-базар на приложниците Славена Шумарова-Запрянова, Красимира Маринова, Цвети Балтова и Диана Ласкова, озаглавена „ Великденски настроения ”.
„ На 29 март програмата продължава с великденски пленер за изписване на огромни вълшебен яйца. Той ще се организира към този момент за шести следващ път, като тази година ще стартира от 15.00 часа в Градската библиотека. Един от нашите художници Илиян Георгиев създава огромни гипсови яйца, които са по-високи от половин метър. Деца от всички учебни заведения вземат участие, изписват яйцата, които след това се поставят на видно място пред Общината или пред други публични здания. Хората могат да видят, да се порадват на багрите им и да се снимат с тях. На този пленер ще стане и награждаването на спечелилите от състезанието за рисунка „ Вълшебният свят на книгите “, който разгласи Градската библиотека. Самият пленер ще бъде придружен от детски празник с присъединяване на разнообразни детски креативен сформира. Ще бъде радостно и цветно, като са отворени вратите за всички деца, които желаят да дойдат и да се забавляват. В същия ден, само че от 17.30 часа, ще се състои акордеонен концерт на ученици на Берлинското музикално учебно заведение “, сподели Даниела Костова.
На 30 март програмата за великденските празници продължава със последваща работилница за писани яйца. Тя ще се организира от 14.00 часа в постройката на Етнографската къща. В работилницата ще се включат главно децата от детско ателие „ Витраж ” от СУ „ Св. св. Кирил и Методий ” в Асеновград с живописен началник Диана Коройчева, които ще творят взаимно с децата от Дневния център за деца с увреждания. „ Това е една традиция, която Историческият музей в града поддържа от доста години. Искаме децата с увреждания да бъдат част от всички останали, да се радват както всички останали и да могат с другите деца да се занимават, да оцветяват яйца и да вършат великденски украси “, уточни Костова.
На 1 април – Цветница, програмата за Великден ще продължи с празничен концерт на НЧ „ Родолюбие “. Той ще стартира в 11.00 часа пред културната институция, като при неприятно време проявата ще се реализира на закрито. На 2 април от 18.00 часа в Градската библиотека ще се организира великденски концерт на Народно читалище „ Св. преп. Паисий Хилендарски ”, който ще бъде със специфичното присъединяване на Пловдивско певческо сдружение „ Ангел Букорещлиев ”.
На 4 април в Историческия музей в Асеновград ще се състои откриването на гостуваща галерия от профилирания музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна, озаглавена „ От ръката тревненска ”. Събитието ще стартира в 17.30 часа в музея, като посетителите ще имат опцията да видят доста икони, дърворезби, като ще чуят и роман за традициите в тези изкуства.
Великденската стратегия на Община Асеновград продължава на 5 април с трета великденска работилница за яйца. Тя ще стартира от 17.00 часа в Народно читалище „ Св. преп. Паисий Хилендарски ”, като носи името „ Шарено яйце, писано ”.
Събитията във връзка великденските празници приключват на 9 април, втория ден на Великден, с празничен концерт на централния площад „ Акад. Николай Хайтов “. В 11.00 часа за жителите и гостите на града ще пее националният артист Здравко Мандаджиев. Присъстващите ще се насладят и на танцово шоу „ Кабири ”.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР