Асеновград. Постигната е основната цел на проекта Социално включване на

...
Асеновград. Постигната е основната цел на проекта Социално включване на
Коментари Харесай

Пловдив: Постигната е основната цел на проекта „Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улесняване достъпа им до заетост”

Асеновград. Постигната е главната цел на плана „ Социално включване на хората с увреждания в община Асеновград и улеснение достъпа им до претовареност ”. Това сподели на конференция ръководителят на плана Ася Фотева, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Пловдив . Тя посочи, че постигнатата съществена цел на плана е увеличение на броя на хората с увреждания, които са почнали да търсят работа или са заети, посредством даване на обществени и новаторски услуги, при използване на интегрирани ограничения за поддръжка за хора с увреждания и техните фамилии, повишение мотивацията им за самостоятелен и независим метод на живот и възстановяване качеството им на живот.
„ Чрез реализиране на характерните цели на плана се осигуриха възстановяване достъпа до обществени и новаторски услуги на хората с увреждания, подвластни от грижа, също използване на новаторски интегриран метод и мотивационна поддръжка на хората с увреждания за улеснение достъпа им до претовареност и даване на благоприятни условия за връщането на пазара на труда на членове на фамилиите, полагащи грижи за лицата с увреждания “, сподели Фотева. Тя акцентира, че екипът за организация и ръководство на плана е основал нужната организация за дейно ръководство, надзор и осъществяване на плана съгласно условията на Управляващия орган и националното законодателство.
„ Извърши се настоящ ремонт на постройката на ул. „ Спортист ”, която беше превърната в Център за новаторски услуги, както и бе закупено и доставено офис съоръжение и обзавеждане за пространствата. По активност „ Подкрепа за намиране на работа и възстановяване достъпа до претовареност на хората с увреждания посредством даване на обществена услуга в общността ” бяха признати 51 броя заявки от претенденти за персонални асистенти, от тях 51 утвърдени лица. Приети бяха и 95 броя заявки от претенденти за консуматори на услугата „ Личен помощник ”, от тях оценени и класирани 95 претенденти. Създаде се база данни на евентуалните консуматори на услугата по плана “, уточни още Фотева. По думите й, при реализирането на плана е бил основан Център за новаторски услуги – нова новаторска форма на обществена услуга в общността, посредством която се е осигурила подкрепяща обществена, здравна, правна и психическа грижа и съвещания, също предварителна защита за превъзмогване на обществената изолираност и активиране на личностните запаси за мотивацията за търсене на работа и трудова реализация. „ В Центъра за новаторски услуги се сътвори и действа екип от експерти – обществен служащ, двама помощник обществени действия, здравна сестра, правист и психолог, които дават разнообразни действия за поддръжка, информиране и консултиране “, изясни тя.
Ася Фотева сподели още, че планът е съчетал даване на обществената услуга „ персонален помощник ” и даване на новаторска услуга на целевите групи, за пълноценното обществено включване на хората с увреждания в обществото и улеснение достъпа им до претовареност. Съгласно административният контракт и утвърденото планово предложение, Община Асеновград ще поддържа активността на Центъра за новаторски услуги със период до утвърждение на окончателния отчет за осъществяването на плана, т.е. до края на месец април 2019 година.
С Решение от месец август 2018 година на Общински съвет-Асеновград е изразено единодушие да се разкрие обществена услуга в общността „ Център за обществена рехабилитация и интеграция ”, като държавно делегирана активност. Община Асеновград е внесла предложение до Изпълнителният шеф на Агенцията по обществено подкрепяне за откриване на обществената услуга като държано делегирана активност и чака отговор с приемането на държавния бюджет при започване на идната година.
Проектът се осъществя по процедура „ Активно включване ” на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейския обществен фонд на Европейския съюз. Общата стойност на плана е 390 992, 04 лева, включително средства от Европейския обществен фонд – 332 343, 23 лева и 58 648,81 лева национално съфинансиране. За Община Асеновград безвъзмездната финансова помощ е 100 %. Продължителност на плана е 20 месеца, а целевите групи – хора с увреждания и техните фамилии, възрастни хора в риск и стопански неактивни лица, т.е. лица, които не са регистрирани в бюрата по труда или не са трудово заети.
Тони МИХАЙЛОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР