Асен Василев не просто е премиерът в сянка, той направо

...
Асен Василев не просто е премиерът в сянка, той направо
Коментари Харесай

ПП клатят правителството


Асен Василев не просто е министър председателят в сянка, той напряко е основното настоящо лице, което даже не прави най-малък опит да работи по-въздържано

Виктория Георгиева, коментар за 

Виолета Лорер, брачна половинка на депутата от „ Продължаваме промяната “ Даниел Лорер, за малко да е новият член на борда на Европейската капиталова банка от името на България. Назначението, несъмнено, е направено от министъра на финансите Асен Василев, който не споделил на никого. Г-жа Лорер трябваше да размени в борда служебния финансов министър Росица Велкова. Но след бурната социална реакция наподобява ще ѝ се размине.

И също изцяло предстоящо, изпращането на Виолета Лорер не е в съгласие с ГЕРБ и с Демократична България. Дамата, както всички чудесно знаят, е от най-близките сътрудници на Василев, в това число бе и негов зам.-министър в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев, а при постоянното държавно управление на Кирил Петков, извършва ролята и консултант и шеф на политическия кабинет на Василев като вицепремиер.

Информацията идва броени дни откакто още веднъж Василев върна някогашния шеф на Националната организация за приходите (НАП) с много противоречива известност Румен Спецов отпред на организацията. Това беше и едно от първите решения на държавното управление " Денков-Габриел ". Тогава публично посочената причина беше: „ утежняването на събираемостта на приходите от Данък добавена стойност при досегашния шеф Борис Михайлов ”.

Василев назначи културиста и някогашен чиновник от отдела за битка с данъчните измами Спецов отпред на данъчната организация още като длъжностен министър (на 14 май 2021 г.) и отхвърли да го смени повече от година макар избухналия скандал по случая.

Името му нашумя по отношение на сдружение с неплатени налози за голяма сума, трансферирано персонално от него скоропостижно на обществено слаб, както и с необяснимо по отношение на държавните му приходи закупуване на апартамент в Дубай. В декларацията му за 2021г. подадена през предходната година, той беше записал придобиване на апартамент от 127 кв.м в Дубай, дружно със брачната половинка си Плама Спецова, като генезис на средствата беше посочено: " банкови заеми ", въпреки в графата за задължения да участваха единствено 80 000 лева от ДСК. Впоселдствие той изясни, че заемът е изтеглен от брачната половинка му, която била представител на огромна козметична компания в ОАЕ. Хубаво, само че даже и да е заем от непозната банка, това трябваше да е посочено в данъчната му декларация. Интересното беше, че в действителност съгласно декларацията, госпожа Спецова няма спестявания, заеми и приходи. Тоест приказваме за погрешно декларирани данни, с други думи – член 313, за да се избегне заплащане на налози. Но това по никакъв начин не попречи на Василев да назначи същият този непрокопсаник да събира налозите на останалите.

Не чак толкоз скандално, а и напълно от горната страна, от горната страна отразено от медиите, беше и възобновяване на поста му на шефа на Агенция " Митници " от предходното ръководство на Василев Павел Тонев. Името му нашумя през 2021г., когато Агенцията отхвърли да извърши правосъдно решение и да даде информация по ЗДОИ за износа на цигари към Дубай от контрагенти на “Булгартабак ”. Отказът беше подписан от Тонев, като това провокира клюки, че той е непосредствен с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който стои зад цигарения производител и е апетитен като главно лице в огромна контрабанда на цигари към Близкия изток.

След предлагането за Лореровица, излезе информация, че се е състоял незабавен съвет при премиера Николай Денков. Присъствали са вицепремиерката Мария Габриел, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Владислав Панев и Атанас Атанасов, а от ГЕРБ - Деница Сачева, Десислава Атанасова и Томислав Дончев. Всъщност съвещанието е имало за цел да посочи механизмите за назначенията на зам.-министри и регионални шефове, както и на регулаторите, само че изненадващо се е схванало за дейностите на Василев, които били незнайни даже на Петков и Денков.

Проверката е посочила, че Василев самичък е пуснал координиране за назначението с останалите министри и дал по-малко от час за отговор на настояването му, което безусловно е принудило останалите да нямат опция да се опълчват.

Като неприемливо разминаване в връзката, което не биха толерирали отсега нататък дефинираха от ГЕРБ желанията на финансовия министър, а малко по-късно излезе информация, че даже от Политическа партия Василев е бил помолен настоятелно да се откаже от назначението, като за отправили тази молба се спрягат имената на Кирил Петков и премиера Николай Денков. Вероятно точно тяхната реакция е повода от Министерството на финансите да обяснят, че такова предопределение би трябвало да мине през Министерския съвет.

Нещо сходно се случи и с назначението на Спецов, когато при отговор на журналистически въпрос Мария Габриел съобщи, че тя нямала желание да се меси на Василев, с други думи, не звучеше като наясно със протичащото се, а на всички места се шушукаше, че от Политическа партия също не са очаровани, само че са решили да не се месят на Василев.

Няма и седмица откакто най-сетне се сдобихме с постоянно държавно управление след близо година служебни кабинети, се оказа, че Политическа партия, в частност Василев, нямат никакво самообладание да възстановят добре познатите ни лица на предходните им постове, а за някои дори се възнамерява да се снабдят с още по-апетитни.

Проблемът с назначенията и шуробаджанащината не е патент на Промяната, факт е, че от доста години по нашите ширини това е необятно прочут способ на работа, завещан от годините след 1944г. С рухването на демокрацията, въпреки да имаше очаквания, че нещата ще се трансформират, всичко си продължи в остарялото русло. Свикнали сме си, не е неистина, само че пък не е и неистина, че точно Политическа партия стъпиха на политическата сцена обещавайки, че ще сложат завършек на сходни модели, на корупцията, на политическите назначения.

А в този миг, когато държавното управление е безусловно кърмаче – на дни, също така е подложено на рецензии от всички направления, в това число и от поддръжници на партиите, които го съставляват, сходни назначения са не просто глупави и недомислени, те са индикация за съществени земетресения, които няма да навредят единствено на партията, предложила или подкрепила сходни преобразувания, а и на цялата коалиция, която така и така се крепи на волята и напъните на няколко индивида.

Прави и неприятно усещане извънредно късият парапет с „ специалисти ” на Политическа партия. Семейни другари, интимни другари, дамата на тоя, любовника на оня. Гледаме към този момент до болежка омръзнал ни филм, като този път обаче реакциите няма да са единствено досада и скука, напълно евентуално е да се стигне до изгасване на тв приемника. Буквално още едно сходно своеволно предопределение и освен фенът, а и част от участниците непредпазливо в това фрийк шоу, ще натиснат копчето.

Пределно ясно е и че Асен Василев не просто е министър председателят в сянка, той напряко е основното настоящо лице, което даже не прави най-малък опит да работи по-въздържано, в противен случай. Свидетели сме на някаква фамилна бизнес амалгама, която още веднъж ще превземе всички основни позиции по трасето, а след това чудесно знаем какво следва – дупе да ни е крепко, без опрощение.

 

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР