Артишокът не е много познат в България, но е доста

...
Артишокът не е много познат в България, но е доста
Коментари Харесай

Италиански дни: Артишок по римски

Артишокът не е доста прочут в България, само че е много застъпен в средиземноморската кухня. През цялата пролет в Италия се ядат артишок и аспержи, чийто сезон в този момент стартира. Извън сезона има консервиран и маринован артишок, който е доста апетитен (като мезе или върху пица).



Ако намерите свеж артишок на пазара и желаете да опитате обичайната италианска рецепта, през днешния ден съм подготвила една от най-известните. Тя е типична за великденските празници. Ястието се подготвя доста елементарно, а рецептата е едно положително встъпление в този хубав зарзават, който даже да не включите постоянно в менюто си, не пречи да визиите да вземем за пример на гостите си.



Най-важно е да знаете, че артишокът се бели съвсем до неговата вътрешност, и по тази причина е значимо, когато го купувате, той да има компактност. Артишок, който е мек и не е компактен в основата, е по-скоро загуба на време и пари. Листата (които са по-скоро твърди плочки) би трябвало да са компактно събрани, а не рошави. Разбира се, хубаво е да няма и завяхващ тип.



Що се отнася до  рецептата за артишок по римски, тя е обикновена. Традиционно се прави с „ ментуча ”. Ментучата прилича мента, само че е с по-деликатен мирис. Въпреки това можете да я замените с мента. Артишокът се почиства, напълва се сред плочките със примес от подправки и се задушава. Ето по какъв начин става това.

Необходимите артикули:

2 бр. артишок
2 скилидки чесън
3-4 стръкчета магданоз
5-6 листа мента (ако е по-ароматна, по-малко)
сол
зехтин 
сокът от 1/4 лимон

Начин на подготвяне:

Измийте главите на артишока, отрежете дръжките, оставяйки няколко сантиметра. Отстранете външните листа, до момента в който достигнете до сърцевината му (или по-скоро най-стегнатата вътрешна част). Обелете основата и дръжката, която сте оставили, с малко ножче и отрежете върха на артишока.



В купа изсипете ситно нарязаните магданоз и мента, пресовани скилидките чесън, сока от лимона, 1 с.л. зехтин и сол. Със сместа напълнете първо центъра на артишока, след това и сред пластовете (няма чист метод да стане това, най-лесно е с ръце).



В дълбока тенджерка загрейте зехтин на дъното. Запържете главите с дръжките нагоре за 2-3 минути. Сипете към 1-2 см вода, затворете съда (ако е нужно, отрежете от стъблата) и задушете за половин час.



Извадете деликатно и сервирайте.



Повече от Елена Миланова можете да намерите на фейсбук страницата My Italian Days.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР