Артишокът е известен от древността, наричали са го зеленчук-цвете и

...
Артишокът е известен от древността, наричали са го зеленчук-цвете и
Коментари Харесай

Как се почиства артишок?

Артишокът е прочут от древността, наричали са го зеленчук-цвете и постоянно се е употребявал за накичване на интериора. Артишокът се е употребявал за храна още в Древна Гърция, бил е прочут в Древен Египет, а в Древен Рим на трапезата на богаташите постоянно имало от този деликатес.

Още античните римляни са знаели, че артишокът е потребен за положителното действие на черния дроб, на стомаха и на червата. Когато купувате артишок, постоянно избирайте подобен, който има твърди и еластични листа, които компактно прилягат един зад различен.

Тежестта на добре узрелия артишок е такава, че е по-тежка от предстоящото за подобен дребен зарзават. Ако при притискане артишокът скърца, това значи, че зеленчукът е напълно свеж.

Ако върху артишока има малко кафяв нюанс, който се назовава зимна целувка поради лекото измръзване на артишока, това е добре, тъй като кафеникавият артишок е по-сладък.

За почистването на артишок са нужни ръкавици, необятен изострен нож, здрава ножица, дребен нож, половин лимон. За консумация от целия артишок става дъното му, което се намира в долната част и се яде дружно с месестите основи на листата, както и нежната му вътрешност.

Преди да почистите артишока, измийте го със студена вода. Внимавайте, тъй като артишокът е с остри листа, по тази причина идващите дейности по почистването се вършат с ръкавици.

 Нарязан Артишок

Изтръскайте добре артишока от водата. Избършете го с забрадка. С необятен изострен нож отрежете горната част на артишока – към три до пет сантиметра от върха.

При контакт с въздух нарязаният артишок губи цвета си. Затова пригответе купа с вода, изцедете в нея сока на половин лимон и почистените късчета артишок слагайте в тази вода.

С ножица отрежете острите ръбове на листенцата. Отрежете с нож стъблото до основата му. Ако желаете да напълните артишока с плънка, той към този момент е съвсем подготвен.

Остава да го сварите половин час във вряща вода, да отстраните с дребен нож лилавата среда и намиращите се под нея нишки, след което да приготвите артишока съгласно определената от вас рецепта.

Но в случай че не желаете да цялостните артишока, би трябвало да продължите почистването му. За тази цел отчупете с ръце всички външни листа, като ги дърпате.

След като отстраните външните листа, в ръцете ви ще остане бледа вътрешност от вътрешни нежни листенца. С дребен нож махнете остатъците от грубите листа в основата на артишока.

Разрежете артишока по дължина през средата. Отстранете лилавата среда и власинките. Вече можете да употребявате артишока, с цел да приготвите апетитен специалитет от него.

Научи още за историята на артишока и разбери по какъв начин се готви артишок.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР