Арт галерия Le Papillon във Варна ще представи резултата от

...
Арт галерия Le Papillon във Варна ще представи резултата от
Коментари Харесай

Галерия Le Papillon представя изложбата Диалози от 1 до 19 ноември

Арт изложба Le Papillon във Варна ще показа резултата от инициираната от нея креативна провокация към няколко художници, обединена в експозиция " Диалози ".

Откриването на изложбата е на 1 ноември от 18.00 часа. Експозицията ще може да бъде прегледана до 19 ноември.

С изложбата екипът на галерията отбелязва Деня на националните будители и 16 години изложбена активност.

Отдавна заплануваният кураторски план показва една от главните задачи на галерията да провокира, посредничи и осъществя разговор, както сред самите създатели, по този начин и сред създатели и аудитория. Осигурявайки креативна среда за диалози, галерията подтиква както мисълта, по този начин и сетивността, тъй като в провеждането на разговор се убеждаваме, че са значими не толкоз въпросите, а отговорите и реакциите.

С тази самодейност галерията предизвика приети художници, като всеки от тях избира своя събеседник за взаимен разговор, изпълнен със средствата на изящното изкуство. В по този начин образуваните 5 диалогични двойки по разнообразни тематики се разпознават имената на превъзходни художници, чиято креативна сила носи мощен заряд.

В актуалното първо издание на „ Диалози “ участници са: Атанас Хранов – Милко Божков, Валентин Ангелов – Цанко Цанков, Васил Василев – Красимир Русев, Михаил Лалов – Васил Стоев, Христо Йотов – Николай Алексиев.

Диалогът в главното си значение е диалог сред двама или повече събеседници на съответна тематика при цялостна равнопоставеност.

В реалност желанието на галерията да инициира деяние, подтик, креативна мотивация в художници с голям и мощен капацитет, провокира освен голям брой вербални диалози сред самите създатели, сред галерията и участниците, само че и мултиплицира синергията от изобретателната им вълна в мощно въздействащи творби. Защото разговорът е по-голям от консенсуса и в разговора с другите можем да намерим себе си, излизайки от личните си човешки граници. И в случай че на пръв взор тези разговори са формирани от паралелни монолози, то чувството за диалог, въпреки и извършен на изящния език на цвета и четката, участва безапелационно.

На основа диалозите сред всеки двама в петте дискутиращи двойки художници се оформиха няколко тематики.

„ Ръцете “ е общата опорна точка в скулптурно-живописния разговор сред Атанас Хранов и Милко Божков. Библейският сюжет, тематика на мощно въздействащите картини на Христо Йотов, се опълчва на нереалните композиции на Николай Алексиев. Двамата проучват контрапунктите на посланието, живописността, повествованието и наличието против интуитивната примитивност на цвета, формата, ритъма и композицията, когато употребяват друг метод в живописта.

На сакрална тематика е и полемиката сред Васил Василев и Красимир Русев, в която Васил сътворява Ева, до момента в който Красимир Русев, също предизвикан от библейското допиране преглежда съвременна интерпретация на „ 4 ангели в злополучие “. Ангелите участват и в определената за изящен дуел тематика сред Валентин Ангелов и Цанко Цанков. Сакралната и ефимерна тема е обогатена от музикални хармонии, основани във фина и ювелирна подробност, където ангелите са или като съновидения или са божествения инструмент, създаващ цветни съзвучия и благозвучност. Вечна е и тематиката за любовта и поклонението на индивида към природата в нейната витална еманация, която пресъздават посредством ярки и контрастни абстракции Михаил Лалов и Васил Стоев. Цветът е главен притежател на страстите и мислите, владеещи създателя, само че пречупен през различен градивен взор на сътворяващия нови форми, произходни и систематизирани в нереални композиции на живата или неживата природа.

Диалогът е безконечен диалог, както е безпределно многообразието на гледни точки и причини, с които ние можем да участваме в един интелигентен диалог. Диалогът не може да бъде разграничен на части, тъй като е безконечен, а безкрайното няма среда. Тези особености на разговора дават мотив на Карл Ясперс да каже, че великите философи водят разговор в огромното време на историята. Затова и ние можем да оприличим историята на човешката просвета на един диалог с вариации върху безконечни въпроси, по които разсъждават емблематични със своето изкуство създатели. Будителската активност на галерията с човешкия си капацитет, само че и с този на артистите, свързани с нея, се показва в устрема да подтиква и да развива сетива за естетически правила в публиката, като показва и популяризира стойностно изкуство.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР