Ароматният морков, освен че е безценен питателен хранителен продукт, е

...
Ароматният морков, освен че е безценен питателен хранителен продукт, е
Коментари Харесай

Холандските градинари направили моркова оранжев

Ароматният морков, като се изключи че е скъп засищащ хранителен артикул, е и афродизиак.

За подобен е употребен още в Древен Рим. Когато император Калигула провел приемите си, готвачите му приготвяли всички ястия от моркови, с цел да дадат сили на поканените посетители.

Древната римска традиция е пренесена през годините и до наши дни, по тази причина и в този момент е настоящо в някои нощни питейни заведения и заведения да се сервират моркови, нарязани на дълги ивички.

 Морков

Преди 5 века пък било съвременно дамите да укасяват шапките и роклите си с растения. Целената част на моркова им прилягала съвършено.

Някъде по същото време морковът не е бил с познатия ни в този момент оранжев цвят. Зеленчукът е бил жълт, бял и даже виолетов.

Холандските градинари придали оранжевия му цвят и огромното наличие на каротен.

През Втората международна война морковите били потребление освен в салатите. Но и в сладкарството. Произвеждали се бонбони и конфитюри от моркови.

 Каротен

Морковите съдържат доста провитамин А. Той усъвършенства зрението. Затова водачите натъртват на меню, в което оранжевият зарзават е в огромни количества.

Морковите служат и като козметично средство. Оказва се, че те способстват за по-младолик външен тип.

Откритието направиха учени от болничното заведение Шарите в Берлин. Каротеноидите, които се съдържат в морковите, доматите и чушките, са едни от най-хубавите антиоксиданти. Те защищават кожата от стареене в резултат на офанзивите на нездравословните свободни радикали.

Това са нездравословни кислородни молекули, повлияни от ултравиолетовите лъчи на слънцето или пък от тютюнев пушек, които разграждат колагена в кожата, вършат е по-малко еластична и я карат да старее по-бързо. Приемайки антиоксиданти, човек се защищава от тези радикали.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР