Ароматен и богат на вкус, рибай стекът е най-крехкият и

...
Ароматен и богат на вкус, рибай стекът е най-крехкият и
Коментари Харесай

Рибай стекът - най-сочният от всички стекове

Ароматен и богат на усет, рибай стекът е най-крехкият и сочният от всички типове стекове. Той е считан за неповторим поради мраморната си шарка и специфичното място, от което е отсечен - тъкмо над ребрата.

Рибай стекът е от говеждо месо с високо качество, нормално създадено от телета, отгледани в Съединени американски щати. Затова и цената му е много по-висока от тази, която сме привикнали да плащаме за останалите типове стекове. Съществуват обаче и български разновидности на рибай стек от отгледани по пасищата на Родопите и Рила говеда.

Пресен или замразен, рибай стекът се предлага целогодишно от супермаркетите и месарниците, както и от търговци в интернет.

Как да изберете най-хубавият рибай стек?

 Избор на Рибай стек

Безспорно говеждият стек е най-крехък и апетитен, когато трупът на животното е прокиснал при следени условия. Три седмици, 21 дни, са допустимият най-малко, само че разрастващите се технологии са го удължили до над 30 дни. Стареенето на месо в пещери, направени от блокове от хималайска сол, която защищава от нежеланото влияние на бактерии, разрешава да се удължи времето на стареенето. При всички положения, когато купувате рибай стек, потърсете информация за времето на стареене върху етикета и очаквайте да платите повече за по-стари стекове.

Най-доброто говеждо месо ще има характерен пурпурен цвят, който ще значи, че месото е по-вероятно да е остаряло, както би трябвало. Говеждо, което е неясно и розово, нормално е от прекомерно младо неотлежало месо. То нормално няма да има никакъв усет.

Мазнината на стека би трябвало да е твърда и кремаво-бяла, а не жълта на цвят. Най-добрите стекове нормално имат линии лой, които му придават спомагателна сочност и усет. Рибай стекове без мраморни шарки по месото сигурно би трябвало да се заобикалят, тъй като ще ви разочароват.

Когато е допустимо, избирайте стекове, които са нарязани еднообразно дебело или фино, което ще направи готвенето и яденето им доста по-приятно.

Съхранение на рибай стек

Пресният стек може да се съхранява в ледник единствено за няколко дни. Той може да бъде платен замразен, само че и да бъде замразен у дома. В този случай може да го съхранявате месец или повече, само че при всички случай го размразете постепенно, идеално би било в хладилника за една нощ.

Готвене на рибай стек

 Рибай стек

Повечето инструкции на пакетираните стекове съдържат информация за прекомерно дълго готвене. При изискване, че той е със стайна температура и с дебелина към 2 см, а тиганът е загрят вярно, две или три минути от всяка страна би трябвало да дадат отлични резултати.

Често се предлага стекът да бъде посипан със зехтин или друга лой, преди да бъде готвен, само че това постоянно води до нежелателен дим. Ако употребявате тежък незалепващ тиган, би било по-добър вид от елементарен тиган, който при висока температура може да се залепи за пържолата. Овкусяването нормално се прави след готвенето.

Много е значимо да поддържате висока температура по време на готвенето на рибай стек. Прекалено ниската температура подкрепя изпаряването на течностите и това единствено ще направи стека ви по-сух и корав. По същата причина избягвайте да притискате пържолата.

Времето, в което стекът се оставя да почине след готвене, е също толкоз значимо, колкото и самото готвене. То разрешава на сосовете, които са излезли отвън месото по време на готвене, да попият още веднъж в него.

Според специалистите в готвенето на месо стекът би трябвало да почива толкоз време, колкото е бил приготвян.

И в последна сметка единствено деликатното проучване на личните ви техники по време на готвене могат да ви научат кое е най-хубаво.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР