Ароматът на шоколад би трябвало да е мъчение за гладен

...
Ароматът на шоколад би трябвало да е мъчение за гладен
Коментари Харесай

Ароматът на шоколад потиска глада при диета

Ароматът на шоколад би трябвало да е изтезание за гладен човек на диета, седнал пред купа със салата. Оказва се обаче, че съгласно учени това напълно не е по този начин, написа „ Дейли мейл “.

Вместо да ви примамят да нарушите режима си на здравословно хранене, съблазнителните миризми в действителност оказват помощ да се придържате към него, демонстрира изследване, извършено в университета Сейнт Джоузеф във Филаделфия и оповестено в сп. „ Джърнъл ъв бизнес рисърч “.

Международен екип от откриватели организира серия от пет проучвания, обхващащи стотици студенти, с цел да дефинира дали миризмите оказват въздействие върху изкушението за храна.

Едно от тях включвало група от участници, които облекли тениски, ароматизирани с масло от шоколадова есенция, до момента в който гледали несвързано природонаучно видео.

След това те били помолени да си показват, че им сервират купа шоколадов сладолед, като посочат какъв брой биха желали да изядат. Тези, които били изложени на аромата на шоколад най-дълго – за пет минути спрямо една минута или въобще не – споделили, че желаят да ядат минимум сладолед.

В настрана изследване участниците гледали несвързано природонаучно видео, преди да им бъдат показани изображения на четири хранителни продукта – чипс, плодова салата, шоколадов сладолед и блокче от мюсли с късчета шоколад. След това част от доброволците били изложени на мирис на шоколад и още веднъж помолени да оценят какъв брой биха желали да ядат от всяка храна по канара от 0 до 100.

Резултатите демонстрират, че тези, които са били изложени на миризмата на шоколад, са били по-малко склонни да желаят да ядат шоколадов сладолед или чипс – „ нездравословните “ разновидности измежду препоръчаните храни.

По-нататъшни проучвания анализирали резултата от миризмите върху хора, които са на диета.

Констатациите демонстрират, че те са показали по-голяма въздържаност, откакто са помирисали шоколад - при тях е задействана така наречен „ диетична цел “.

Изследователят Ърнест Баскин от университета Сейнт Джоузеф сподели: „ Нашите открития демонстрират, че хората, които са на диета, в действителност могат да се накарат да ядат по-малко, откакто са изложени дълготрайно на изкусителна миризма ”.

„ С други думи, ароматът на канелени кифлички, да вземем за пример, може контраинтуитивно да накара хората на диета да купуват по-малко канелени кифлички. Това е по този начин, тъй като хората на диета нормално имат за цел да ядат по-малко. Когато помиришат нещо изкусително, то подсъзнателно им припомня за тази цел и по този начин те употребяват или купуват по-малко. “

Баскин добави: „ Забележително е, че ароматите също могат да повлияят на държанието при покупка на несвързани примамливи продукти - да вземем за пример пазаруването на една изкушаваща напитка може да бъде предотвратено от миризмата на кифлички с канела, защото и двете опонират на задачите на диетата. “

В изследването се споделя: „ Търговците на дребно постоянно употребяват аромати на вкусни храни с вярата да усилят потреблението и продажбите. Нашето проучване обаче откри, че потреблението на примамливи аромати има противоположен резултат – продължителното излагане на съблазнителен аромат на храна води до понижаване на потреблението като цяло. “

Изследователите считат, че фитнес залите биха могли да внедрят откритието, като разпръскват изкусителни аромати на нездравословни храни, с цел да насърчат спазването на диета от техните клиенти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР