Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед

...
Армията в Нигер обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед
Коментари Харесай

`Военни в Нигер обявиха преврат по националната телевизия

Армията в Нигер разгласи в телевизионно послание, че президентът Мохамед Базум е отхвърлен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ разпореждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман, представен от международните организации.

„ Решихме да сложим завършек на режима, който познавате, поради утежняването на обстановката със сигурността и неприятното ръководство “, сподели Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери. „ Всички институции краткотрайно приключват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ разпореждане. “

Военните предизвестиха да не се подхващат никакви задгранични интервенции и прибавиха, че ще подсигуряват персоналната цялост на Базум, показва Българска телеграфна агенция.

Абдраман сподели, че приказва от името на Национален съвет за отбрана на родината. Засега не е ясно дали той и другите офицери от телевизионното послание приказват от името на цялата войска.

Завземането на властта от военните, което ще бъде седми следващ прелом в Западна и Централна Африка от 2020 година, може да усложни напъните на Запада да помогне на страните от района на Сахел (страните на юг от Сахара) да се борят с джихадисткия екстремизъм, който през последните десетина години излезе от границите на Мали и се популяризира и на тяхна територия, отбелязва Ройтерс.

Нигер, някогашна френска колония без изход на море, се трансформира в основен съдружник в битката с екстремизма за западните сили, които сега се сблъскват с все по-голяма неприязън от страна на новите хунти в Мали и Буркина Фасо.

Нигер е и значим съдружник на Европейски Съюз в битката с противозаконната миграция от Субсахарска Африка към Европа.

Миналата година Франция трансферира в Нигер войски от Мали, откакто връзките на Париж с краткотрайната власт в Бамако се изостриха. Поради сходно напрежение в двустранните връзки Франция изтегли и специфичните си сили от Буркина Фасо.

Избирането на Базум беше първото демократично предаване на властта в страна, претърпяла четири преврата, откогато получава независимостта си от Франция през 1960 година

Съединени американски щати споделят, че от 2012 година са похарчили към 500 милиона $ за подкрепяне на нигерските сили за сигурност. През април Германия разгласи, че ще взе участие в тригодишна европейска военна задача за възстановяване на качествата на армията на Нигер.

„ Базум беше единствената вяра на Запада в района на Сахел. Голяма част от отделения от Франция, Съединени американски щати и Европейски Съюз запас за района, отиде точно за Нигер и укрепването на силите му за сигурност “, сподели пред Ройтерс Улф Лесинг, началник за сахелската стратегия на немската политическа фондация „ Конрад Аденауер “.

Той съобщи, че всеки прелом открива опция за Русия и други играчи да разширят въздействието си в Нигер.

Телевизионното послание на военните беше направено единствено няколко часа откакто военнослужещи от президентската армия блокираха президентския замък в нигерската столиц Ниамей, където задържаха президента и фамилията му. В ръцете на метежниците е и вътрешният министър, означават организациите.

Преди това канцеларията на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, заяви, че ръководителят на международната организация е разговарял по телефона с Базум.

„ По-рано през днешния ден Гутериш организира телефонен диалог с Мохамед Базум. В него той му изрази цялостната си поддръжка и взаимност с президента на Нигер “, обявиха в Туитър от канцеларията на генералния секретар.

Твърдата си поддръжка за Базум и демокрацията в Нигер разгласи и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, който настоя за незабавното освобождение на президента, откакто също е разговарял с него по телефона. Американският посланик номер едно уточни, че бъдещето на партньорството сред Вашингтон и Ниамей в областта на сигурността ще зависи от това дали Нигер ще продължи да се ръководи демократично.

„ Дали това на процедура е прелом или не, не мога да кажа, дано юристите да се произнесат, само че безспорно всичко това съставлява опит за силово завладяване на властта и нарушение на конституцията “, сподели Блинкън на конференция в новозеландската столица Уелингтън.

Англия осъди всевъзможни опити за подкопаване на стабилността и демокрацията в Нигер и добави, че деликатно следи събитията в столицата на западноафриканската страна.

Метежа на военните в Нигер осъдиха още Франция, Европейски Съюз, районната организация ЕКОВАС и Африканският съюз.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР