Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, крепост

...
Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, крепост
Коментари Харесай

Малийската хунта превзема стратегическата северна крепост Кидал

Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, цитадела на доминирани от туарегите сепаратистки групи, който от дълго време съставлява главен проблем за суверенитета за ръководещата хунта.

Превземането на Кидал е забележителен алегоричен триумф за военните водачи на Мали, които заеха властта през 2020 година

Насилието ескалира в северната част на Мали от август, като военните, бунтовниците и джихадистите се борят за надзор като Организация на обединените нации стабилизационна задача, MINUSMA, се отдръпва от страната и изтегля своите лагери, предизвиквайки конкуренция за завладяване на територия.

„ Днес нашите въоръжени сили и сили за сигурност превзеха Кидал “, сподели ръководителят на хунтата, полковник Асими Гоита в прочетено изказване от водещ по време на специфични вести по държавната телевизия.

„ (Малийските въоръжени сили) заеха позиция в град Кидал този вторник “, сподели генералният щаб по-рано в изказване в обществените медии.

Бунтовниците също излязоха с изказване по-късно денем, в което признаха, че са изгубили крепостния си град, само че се зарекоха да продължат да се бият.

Постоянната стратегическа рамка (CSP), съюз от най-вече въоръжени групировки на туарегите, съобщи, че се е отдръпнал от Кидал „ по стратегически аргументи “, откакто „ за няколко дни спря напредването (на армията), като нанесе огромни човешки и материални загуби “.

„ Борбата продължава “, настоя групата.

Армията и страната са от години на процедура отсъстваше от град Кидал, който беше следен от най-вече туарегски въоръжени групировки.

Но хунтата от дълго време бе дала знак за решимостта си да си го превземе.

Унизителни провали

управляващите не разгласиха никакви изображения след завладяването на Кидал, исторически център на бунтовниците за самостоятелност и кръстопът по пътя за Алжир.

Двама офицери споделиха пред AFP при изискване за анонимност, че бунтовниците са напуснали града, когато бойците влязоха.

Друг офицер сподели, че армията управлява пистата и лагер, неотдавна евакуиран от мироопазващите сили на Организация на обединените нации.

Събирането и инспекцията на информация се усложнява от невъзможността да се получи достъп до терена.

В петък сепаратистките бунтовници телефонната мрежа беше прекратена, до момента в който армията напредваше към града.

Неподчинението на района Кидал – където армията претърпя унизителни провали сред 2012 година и 2014 г. – беше източник на неспокойствие за държавното управление в столицата Бамако. < p> Настоящите военни водачи на Мали трансфораха възобновяване на териториалния суверенитет в своя мантра.

Държавата до момента едвам успяваше да се закрепи още веднъж в Кидал от май 2014 година, когато въоръжените й сили бяха изгонени след посещаване на тогавашния министър-председател Муса Мара докара до конфликти с бунтовниците.

В борбите починаха доста бойци.

Съвсем неотдавна, до момента в който армията напредваше към Кидал, доста от десетките хиляди поданици на града избягаха, съгласно обществените мрежи.

Армията прикани за успокоение. Той сподели, че е подхванал стъпки, с цел да подсигурява сигурността на жителите, които изиска да се подчиняват на бойците.

Изтегляне на Организация на обединените нации

Голяма военна колона, ситуирана от началото на октомври в село Анефис, на към 110 километра (70 мили) южно от Кидал, потегли предишния уикенд в неговата посока.

Подкрепен от въздушни средства, той се натъкна на борби по пътя.

Лидерът на хунтата приказва за „ тежки загуби “, нанесени на врага.

„ Нашата задача не е завършила. Напомням ви, че се състои във възобновяване и обезпечаване на целостта на територията, ” сподели той.

Бунтовниците не желаят мироопазващите сили на Организация на обединените нации да предадат лагерите им назад на малийската войска, заявявайки, че това опонира на контрактуваното по-рано помирение и мирни съглашения удари с държавното управление.

Когато MINUSMA напусна своя лагер в Кидал на 31 октомври, бунтовниците неотложно поеха контрола.

От юли задачата на Организация на обединените нации е изтеглила близо 6000 цивилни и униформени чиновници, откакто ръководещата хунта изиска задачата напущат Мали.

Крайният период за евакуиране, избран от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, е 31 декември.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР