Армията на Израел отрече да е извършвала удар срещу болницата

...
Армията на Израел отрече да е извършвала удар срещу болницата
Коментари Харесай

Израел показа предполагаеми доказателства за това, че Ислямски джихад е извършил удара срещу болница в Газа

Армията на Израел отхвърли да е правила удар против болничното заведение Ал Ахли в Ивицата Газа . В сряда израелските военни разгласиха аудиозапис, който дефинираха като доказателство, че не тяхна, а неправилно изстреляна палестинска ракета е предизвикал.

Стотици починаха след гърмежа в болничното заведение " Ал-Ахли ал-Араби ". Обявената от Европейския съюз (ЕС), Съединени американски щати и други страни за терористична организация Хамас упрекна Израел за гърмежа. Израел твърди, че той е резултат от несполучлив ракетен изстрел на палестинския " Ислямски джихад " , друга войнстваща формация в анклава. Тя на собствен ред отхвърли.

Израел, наложи и стартира да ѝ, откакто на 7 октомври Хамас извърши. То докара до стотици жертви, а още десетки бяха отведени в плен.
 Репортер на Ройтерс в региона на болничното заведение
Говорителят на израелската войска Даниел Хагари сподели, че следствието е " удостоверило, че не е имало огън на израелските сили от сушата, морето или въздуха, който да е засегнал болничното заведение ".

Той уточни като доказателство за думите си неналичието на структурни повреди по постройките към болничното заведение, както и кратери, които да потвърждават въздушен удар. Като доказателство Хагари уточни и неналичието на непосредствено попадение против болничното заведение, както и че при положение на офанзива от страна на Израел разрушенията са щели да бъдат доста по-големи.

Помолен да изясни размера на детонацията на мястото, Хагари сподели, че тя е обвързвана със запалване на ракетно гориво. " По-голямата част от тези вреди биха били породени от горивото, а не от самата бойна глава ", сподели той.

Хагари упрекна Хамас, че завишава и броя на жертвите от детонацията.

" Разполагаме с разследващи данни за връзка сред терористите, които приказват за погрешно изстрелване на ракети ", сподели Хагари. Той добави, че Хамас са знаели, че ракетата, блъснала болничното заведение, е изстреляна от Ислямски джихад.

По думите му към 450 ракети са били погрешно изстреляни от Ивицата Газа .

Сраженията породиха опасения за разгръщане на войната в Близкия изток. Съединените щати изпратиха самолетоносачи в поддръжка на Израел, до момента в който съдружниците на Хамас, в това число Иран дадоха обещание да отговорят на плануваната израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа. Това е дребна територия, обитаема от 2,3 млн. палестинци и ръководена от Хамас.

Израелци и палестинци са в спор от десетилетия, като през това време са водени няколко войни, а насилието от време на време ескалира. Настоящата война е подбудена от най-мащабното нахлуване на Хамас против Израел, осъществено от основаването на групировката в края на 80-те.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР