Армин Лашет, центристкият премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, направи

...
Армин Лашет, центристкият премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, направи
Коментари Харесай

ХДС реши да не скъсва с ерата на Меркел

Армин Лашет, центристкият министър председател на немската провинция Северен Рейн-Вестфалия, направи първата стъпка към наследяването на Ангела Меркел като канцлер на най-голямата европейска стопанска система, съобщи ДПА.

Десноцентристкият Християндемократически съюз избра 59-годишния политик в миг, в който партията се готви за парламентарните избори в Германия през септември.

 Ето го заместника на Меркел: Армин Лашет бе определен за водач ХДС (снимки) Виж още

Обикновено водачът на ХДС е и претендентът на партията за канцлер.

Лашет се оправи със мощно предизвикателство в лицето на богатия корпоративен юрист Фридрих Мерц на балотаж на първия в историята на ХДС цифров партиен конгрес, който се състоя в изискванията на рецесията с ковид.

Син на миньор, Лашет, който е зает да продължи центристката политика на Меркел и беше считан за претендента на партийния хайлайф, завоюва с 521 от гласовете на 991 делегати.

Той ще поеме председателството на партията от министъра на защитата Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше персоналният избор на Меркел за неин правоприемник, откакто предходната година тя подаде оставка от партийния пост. Меркел направи това след поредност неправилни политически стъпки, които подкопаха политическия й престиж, отбелязва ДПА.

Председателство на Мерц, който е известен в дясното крило на партията, евентуално щеше да тласне ХДС към по-консервативен курс. Той беше подсилен от 466 делегати. Четирима се въздържаха при гласуването.

Избирайки Лашет, ХДС реши да не скъсва с ерата на Меркел, отбелязва ДПА. След 15 години на власт тя изключи опцията да се кандидатира на изборите през септември.

 Меркел обмисля въвеждане на Виж още

В последно време апелите в партията за ново начало след слизането на Меркел от политическата сцена ненапълно останаха без отклик измежду редиците на ХДС.

Партията се радва на солидна социална поддръжка, най-много поради умелия метод към пандемията, както и с помощта на политическото доверие към Меркел като към човек, който умее да овладява рецесии.

Третият претендент в гласуването, външнополитическият специалист Норберт Рьотген, отпадна още на първия тур.

 Германия: Вирусът се сблъска с политиката при започване на изборна година Виж още

През идните месеци обаче Лашет евентуално ще се изправи пред друго огромно тествания, тъй като партиите в Германия се приготвят за " супер изборна година " с районни избори в шест провинции плюс парламентарните наесен.

През март се чака да бъде решено кой ще бъде претендентът за канцлер на блока на ХДС и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), което може да придаде нов образ на немския и европейския политически пейзаж.

Така че Лашет ще се окаже в нова конкуренция с може би още веднъж трима участници, единствено че този път за номинацията за канцлер. Това е по този начин, тъй като към този момент се появиха имената на двама кандидати.

 Covid-19 се оказа Виж още

Сред тях е водачът на ХСС и баварски министър председател Маркус Зьодер .

Петдесет и четиригодишният Зьодер получи похвали поради твърдата си позиция по въпросите на битката с ковид. Благодарение на това той завоюва поддръжка както измежду някои членове на ХДС, по този начин и измежду по-широката немска общност.

В политически проект той също се стреми да се нарежда в центъра посредством ангажирането си с тематики като опасенията от климатичните промени и въпроса за дамите в корпоративните управителни препоръки.

Същевременно той се заиграваше със Зелените, които се обрисуваха като евентуален сътрудник на блока ХДС/ХСС след изборите през септември.

Появи се и името на минимум още един претендент за канцлер - здравния министър Йенс Шпан , който съгласно известия в медиите сондира отзиви в ХДС за допустимо кандидатиране за канцлер.

Засиленото публично внимание към 40-годишния Шпан поради битката с пандемията усили известността му. Той обаче към този момент отхвърля да има такива проекти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР