Арменският премиер Никол Пашинян за първи път призна, че Баку

...
Арменският премиер Никол Пашинян за първи път призна, че Баку
Коментари Харесай

Нов капан за Пашинян - докара си още териториални загуби

Арменският министър председател Никол Пашинян за първи път призна, че Баку и Ереван разискват замяна на територии. За какви съответно територии става дума, какво значение имат те за оцеляването на Армения и какво мисли Азербайджан по въпроса?

През последните няколко дни министър-председателят на Армения направи някои изненадващи изказвания по отношение на бъдещето на Армения и мирното съглашение с Азербайджан.

Като начало Никол Пашинян сподели, че „ не е сигурен “, че Азербайджан има намерение да подпише спокойно съглашение, учредено на редица съгласувани правила. По-рано арменският министър председател, в противен случай, твърдеше, че същите тези „ три правилото “ са били контрактувани с Баку.

Принципите, съгласно Пашинян, са, че двете страни взаимно признават териториалната целокупност: Азербайджан признава територията на Армения с повърхност от 29 800 квадратни метра. км, а Армения - Азербайджан с повърхност от 86 600 кв. км. Тези калкулации са направени в Ереван въз основа на карти на руския Генерален щаб от 70-те години. Вторият принцип е делимитацията на границите въз основа на Декларацията от Алма Ата от 1991 година Третата е отвореността на „ районните връзки ” въз основата на суверенитет и равнопоставеност, която може да се пояснява по разнообразни способи.

Проблемът е, че тези „ правила “ съществуват извънредно в речта на Пашинян. В Баку не приказват нищо за тези правила.

В Европа одобряват съществено „ трите правилото “ на Пашинян, защото програмата беше разисквана с европейците и по-късно пренесена във Вашингтон. Париж и Брюксел се пробват по всевъзможен метод да накарат азербайджанската страна да договаря, а Баку просто пренебрегва тези опити. През последните две седмици Баку пренебрегва даже Вашингтон. За Запада това е мъчителен удар, защото Париж счита „ трите правилото “ за своя персонална заслуга и неизпълнението на проекта ще наподобява като обществен неуспех на европейската дипломация.

Единствената точка, по която към момента не престават договарянията сред Баку и Ереван, е размяната на територии. Говорим за остарели анклави. В петък Пашинян сподели, че въпросът за взаимното прекачване на анклави " се разисква ".

По-специално, става дума за село Тигранашен, ситуирано на територията на Армения, през което минава стратегическият път към Тбилиси. В подмяна на Тигранашен Армения може да получи арменски анклав в Азербайджан Арцвашен. За 30 години той е изцяло опустошен и в най-хубавия случай в него живеят към стотина азербайджански бежанци и даже арменското гробище е разрушено.

Размяната не наподобява равностойна, само че Пашинян се вкара в капан с прословутите „ три правилото “.

Териториалната целокупност съгласно границите от 1991 година и съгласно данните за площта, оповестени от Пашинян, ясно значи, че би трябвало да се извърши замяна на анклави. В този случай Армения ще бъде изцяло изолирана и откъсната от външния свят - най-важните й връзки ще бъдат блокирани от Азербайджан.

За Азербайджан не коства нищо просто да окупира тази дребна територия физически, с военна мощ. Но в Баку очевидно желаят да видят по какъв начин ще се измъкне Пашинян.

Арменският министър председател би трябвало да се изяснява в страната и да прави гръмки изказвания. Може да се допусна, че Пашинян, съгласно европейските структури, води пътя за предварителни избори в Армения. Предполага се, че партията му може да завоюва безапелационна победа, което да разреши смяна на Конституцията на страната.

Основата за такава изборна победа е новият курс на Пашинян за отвод от съдействие с Русия и преориентиране към Европа. Идеологически това се изяснява с обстоятелството, че „ Русия ни изостави “, а французите, видите ли, ще ни защитят.

Арменското общество може и да гласоподава за това, само че при изискване, че връзките с Русия се поддържат въз основата на стопански преференции. Оттук и нежеланието за неотложно евакуиране от ОДКБ и други постсъветски организации, което докара до съвсем карикатурен бойкот на взаимните мероприятия.

Ясно е, че Азербайджан няма да чака постоянно. Може би Баку просто чака предварителните избори в Армения, с цел да се оправи с Пашинян, който има повече власт от в този момент. Нека завоюва, да си даде повече пълномощия, дано и знамето и герба, в случай че ще, да смени. И тогава от Баку деликатно ще го попитат още веднъж: какво става Зангезур? В последна сметка това е земята, където исторически са живели азербайджанци. Как викаш на това езеро там - Севан? Не, в този момент се споделя Гойча, античните тюрки постоянно са живели по крайбрежията му. И по този начин нататък по листата.

В този подтекст изказванията на Пашинян за анклавите не съставляват огромен интерес за никого, с изключение на може би за бежанците. Това е просто капан за договаряния, основан от самия Пашинян. Териториалната целокупност на Армения, макар обстоятелството, че Баку към момента я признава на думи, от дълго време е престанала да бъде непоклатима. Загубата на Карабах в действителност е единствено първата плочка на доминото. Но, както знаете, първото е най-важното.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР