Арменският премиер Никол Пашинян покани България да се включи в

...
Арменският премиер Никол Пашинян покани България да се включи в
Коментари Харесай

Армения покани България да се включи в строежа на магистрала до Иран

Арменският министър председател Никол Пашинян предложения България да се включи в строителството на автомагистрала от Армения до Иран - част от транспортния кулоар, свързващ Персийския залив с Черноморския район. Това стана факт по време на 20-минутна среща сред Пашинян и българския президент Румен Радев.Двамата разговаряха в коридорите на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург, като разискаха вероятностите за увеличение на свързаността в района на Черно море, като причина за поощряване на икономическия продан, вложенията, туризма и образованието, оповестиха от прессекретариата на президента.

Към плана към този момент е деклариран интерес от Китай и неговото финансиране може да бъде част от общите старания за развиване на информационните връзки на Европа и Азия.

Българският президент още веднъж открои нуждата от откриването на директна въздушна линия сред България и Армения, а министър-председателят на Армения прикани за поощряване на контактите сред туристическите организации от двете страни. Никол Пашинян насочи молба и за поддръжката на България за облекчение на визовия режим на Армения с Европейски Съюз.

Още при визитата си в Ереван през февруари м.г. Румен Радев разиска с тогавашния държавен глава на Армения Серж Саркисян построяването на мултимодалния транспортен кулоар " Персийски залив - Черно море ", който ще улесни достъпа до нови пазари за страните от нашия район.

Коридорът ще потегля от Иран и ще минава през Грузия, Азербайджан и Армения до България. Целта е основаване на благоприятни условия за ефикасни и надеждни товарни транспорти сред страните от Близкия Изток и Централна и Източна Европа. При визитата си в Техеран още през лятото на 2016 година министър председателят Бойко Борисов съгласно непознати медии разгласи, че България ще се включи в самодейността посредством пристанищата си във Варна и Бургас.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР