Арменският премиер Никол Пашинян обвини днес високопоставени офицери от арменската

...
Арменският премиер Никол Пашинян обвини днес високопоставени офицери от арменската
Коментари Харесай

Армения на прага на размирици, военни поискаха оставката на премиера Пашинян

Арменският министър председател Никол Пашинян упрекна през днешния ден високопоставени офицери от арменската войска в опит за прелом, откакто те желаеха от него да подаде оставка, съобщи Асошиейтед прес.

На фона на продължаващите антиправителствени демонстрации по отношение на провалянето на Армения в спора с Азербайджан предходната година, началникът на генералния щаб на арменските въоръжени сили Оник Гаспарян изиска оставката на премиера Пашинян. В отговор, Пашинян разгласи през днешния ден, че е уволнил Гаспарян и окачестви настояването за оставака като " опит за боен прелом ", оповестяват интернационалните организации.

Пашинян прикани въоръжените сили да се подчиняват единствено на заповедите на премиера и се обърна с зов към последователите си да излязат на улицата. После, дружно със сина си и обкръжен от бодигардове, поведе шествие на стотици свои симпатизанти по улиците на столицата Ереван като отправяше разнообразни послания с мегафон. " Положението е с напрежение, само че всички са съгласни, че не би трябвало да има конфликти. Положението предстои на надзор ", повтаряше Пашинян. Той употребява спонтанния протест шествие да отхвърли и клюки, че възнамерява да напусне Армения. Въпреки апелите му, в един миг се стигна до конфликти сред негови симпатизанти и последователи на опозицията, които също излязоха по улиците и нарекоха Пашинян " изменник ". От няколко седмици Пашинян е под напън, основно от опозицията да подаде оставка поради военното проваляне на Армения против Азербайджан през есента на 2020 година в спора за Нагорни Карабах.

Главната опозиционна партия, " Процъфтяваща Армения ", прикани премиера да употребява " последната си опция " да напусне властта без принуждение и да се избегне " революция ".  Трябва да избегнем борбите. В Армения царува братска атмосфера, отговори през днешния ден Пашинян, до момента в който предвождаше шествието през днешния ден.

Напрежението в Армения притегли интернационалното внимание. Руското държавно управление изрази безпокойствие по отношение на напрежението в Армения и вяра, че обстановката ще бъде решена по парламентарен ред.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди това, което дефинира като опит за прелом в Армения, съобщи Ройтерс. Недопустимо е военните да приканват за оставката на демократично определен водач, безапелационен бе Чавушоглу.

" Ние сме срещу всички преврати и опити за преврати, без значение къде по света се случват. Категорично осъждаме опита за прелом в Армения ", сподели Чавушоглу на конференция в Будапеща.

Отношенията сред Турция и Армения са обтегнати, най-много поради отхвърли на Анкара да признае арменския геноцид, осъществен от Османската империя през Първата международна война, отбелязва Франс прес.

Турция признава, че е имало кланета, само че се опълчва на използването на думата " геноцид ", като акцентира, че става дума за революция в Анадола, при която доста хора са умрели и от апетит, като са починали почти толкоз турци, колкото и арменци, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред двете страни се обтегнаха още повече през последните месеци поради поддръжката на Турция за Азербайджан по време на спора с Армения предходната година, отбелязва Франс прес.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР