Арменският премиер казва, че разчитането единствено на Русия по отношение на сигурността е „стратегическа грешка“

...
От Андрю ОзбърнЛОНДОН (Ройтерс) – Премиерът на Армения каза, че
Коментари Харесай

От Андрю Озбърн

ЛОНДОН (Ройтерс) – Премиерът на Армения каза, че политиката на страната му да разчита единствено на Русия за гарантиране нейната сигурност беше стратегическа грешка, тъй като Москва не успя да я постигне и е в процес на свиване на ролята си в по-широкия регион.

В интервю за италианския вестник La Repubblica, публикувано в неделя, Никол Пашинян обвини Русия, че не е успяла да гарантира сигурността на Армения в лицето на, както той каза, агресия от съседен Азербайджан над отцепилия се регион Нагорни Карабах.

Пашинян предположи, че Москва, която има отбранителен пакт с Армения и военна база там, не смята страната си за достатъчно проруска и каза, че вярва, че Русия е в процес на напускане на по-широкия регион на Южен Кавказ.

Следователно Ереван се опитва да разнообрази своите мерки за сигурност, каза той, очевидна препратка към връзките ѝ с Европейския съюз и Съединените щати и опитите ѝ да изгради по-тесни връзки с други страни в региона.

„Архитектурата на сигурността на Армения беше 99,999% свързана с Русия, включително когато става дума за снабдяването с оръжия и боеприпаси“, каза Пашинян пред La Repubblica.

„Но днес виждаме, че самата Русия се нуждае от оръжия, оръжия и боеприпаси (за войната в Украйна) и в тази ситуация това е разбираемо че дори и да желае, Руската федерация не може да отговори на нуждите на Армения от сигурността.

"Този пример трябва да ни покаже, че зависимостта само от един партньор по въпросите на сигурността е стратегическа грешка."

< p>Неговите думи подчертават недоволството в Армения относно това, което мнозина там виждат като провал на Русия да защити интересите им.

Няма незабавен отговор на интервюто на Пашинян от Москва, която председателства преговорите между Ереван и Баку през това, което се казва, е сложното търсене на мирно споразумение.

В миналото Москва се въздържаше от подобни критики, защитаваше действията си и отхвърляше идеята, че е занижила външнополитическите си приоритети заради Украйна.< /p>

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но неговите 120 000 жители са предимно етнически арменци. Той се откъсна от контрола на Баку по време на война в началото на 90-те години. Тежки битки се водят отново през 2020 г., докато Русия не посредничи за прекратяване на огъня.

Пашинян обвини руските мироопазващи сили, разположени да поддържат споразумението за прекратяване на огъня, че не са свършили работата си.

(Доклад от Андрю Осбърн; Редактиране от Angus MacSwan)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР