Aрменските банки заявиха, че ще спрат да обработват транзакции, извършени

...
Aрменските банки заявиха, че ще спрат да обработват транзакции, извършени
Коментари Харесай

Арменските банки спрат да обработват руски транзакции

Aрменските банки обявиха, че ще спрат да обработват транзакции, осъществени с съветски платежни карти Mir, поради западните наказания, наложени на Москва поради нашествието й в Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.


През септември 2022 година Министерството на финансите на Съединени американски щати заплаши задграничните банки с вторични наказания поради обслужването на съветските карти за разплащане Mir.

През февруари Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите съобщи, че Русия е употребила системата, с цел да избегне западните наказания, които са ориентирани против финансовата система на Москва.

Съюзът на банките в Армения съобщи, че комерсиалните банки в страната " ще спрат да обслужват карти Mir заради риска от вторични наказания ".

Изключение вършат картите Mir, издадени от арменския филиал на съветската държавна банка ВТБ.

След като Западът наложи огромни наказания на Москва, облагите на арменските банки се утроиха заради внезапното нарастване на паричните потоци от Русия.

Хиляди руснаци избягаха в Армения на фона на репресиите против инакомислието и опасенията, че ще бъдат мобилизирани за войната. Арменски компании също по този начин реекспортират създадени на Запад потребителски артикули за Русия.

Ереван се отдалечава от Москва от 2020 година насам, когато загуби войната с Азербайджан. Отношенията в допълнение се утежниха предходната година, когато Баку пое контрола над противоречивия район Нагорни Карабах в светкавична атака.

Ереван се оплаква, че Москва не е съумяла да го отбрани пред непрекъснатата опасност за сигурността от страна на Азербайджан.

Отказът от потреблението на карти Mir е последният от поредицата дипломатически разногласия сред двете страни.

Правителствен чиновник съобщи, че Армения ще блокира излъчването на излъчвания на съветския ефирен водещ Владимир Соловьов - който Държавният департамент на Съединени американски щати назова " най-енергичния кремълски агитатор ".

Миналия месец министър-председателят Никол Пашинян съобщи, че Армения е прекратила присъединяване си в Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) - ръководения от Москва съюз за сигурност на няколко някогашни руски републики, и се пробва да откри партньорства със западни страни, основно Франция и Съединени американски щати

Страната също по този начин публично се причисли към Международния углавен съд (МНС), макар предизвестията на Москва, и в този момент е задължена да арестува съветския президент Владимир Путин, в случай че той стъпи на арменска територия, според заповед за арест на МНС, издадена през март 2023 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР