Армения започна да плаща за руския природен газ в рубли,

...
Армения започна да плаща за руския природен газ в рубли,
Коментари Харесай

Армения вече плаща руския газ в рубли

Армения стартира да заплаща за съветския природен газ в рубли, сподели пред РБК министърът на стопанската система на страната Ваган Керобян. „ Трябва да преминем към разплащания в национални валути. От съветска страна има напредване в тази посока “, добави той.

„ Доколкото знам, последните няколко заплащания бяха в рубли, по съответния курс “, споделя министърът в изявление за РБК. По думите на Керобян, ценообразуването на газа се прави в долари, само че заплащането се прави в рубли.

„ Наистина, договорът с „ Газпром “ за доставка на природен газ за Армения от няколко години разрешава заплащането на газ в рубли и тази опция в този момент се употребява “, удостовери формалният представител на " Газпром " Сергей Куприянов пред РБК.

„ Газпром “ е единственият снабдител на природен газ за Армения. Оператор на арменската газопреносна система е „ Газпром Армения “, дъщерно сдружение, 100% благосъстоятелност на концерна „ Газпром “.

Цената на съветския газ за Армения в този момент е 165 $ за 1000 куб. метра, до момента в който на тържищата в Европа през последните месеци цената му е 8-10 пъти по-висока.

Миналата година Армения е купила природен газ от Русия на обща стойност 414 млн. $ и петролни артикули за към 270 млн. $.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР