Армения и Азербайджан съобщават за нови нападения в спорния анклав

...
Армения и Азербайджан съобщават за нови нападения в спорния анклав
Коментари Харесай

Отново размяна на удари в Нагорни Карабах |

Армения и Азербайджан оповестяват за нови набези в противоречивия анклав Нагорни Карабах - макар съглашението за преустановяване на огъня, написа Асошиейтед прес.

Днес Армения и Азербайджан потвърдиха уговорката си към съглашението от петък, което планува преустановяване на огъня и се приема като опция за проправяне на пътя за договаряния за уреждането на спора. Двете страни обаче се упрекнаха взаимно, че не съблюдават поетите задължения.

Споразумението, контрактувано с посредничеството на Русия след повече от 10 часа договаряния, влезе в действие в 12 ч. на обяд в събота, само че размяната на удари в Нагорни Карабах продължава. Говорителят на арменското министерство на защитата Шушан Степанян съобщи през днешния ден, че азербайджанските сили " интензивно обстрелват южния фронт " на конфликтната зона. Представители на Нагорни Карабах също оповестяват за " огромни военни дейности " в южната част. Азербайджан отхвърли тези обвинявания и ги дефинира като дезинформация. На собствен ред азербайджанското министерство упрекна арменските сили за обстрела над Горанбой, Тертер и Агдам, които се намират директно до противоречивата територия.

Двете страни трябваше да разменят военнопленници и телата на починалите - ангажимент, който Азербайджан и Армения към момента не са изпълнили, написа Ройтерс.

На този декор Азербайджан предложи Турция - техен главен съдружник, също да бъде включена в договарянията. Руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че не се планува смяна във формата на договарянията, съобщи Българска телеграфна агенция. Той добави още, че все още " не се установи да е реализирано значително ниво на помирение " и прикани двете страни да се придържат към съглашението.

Анализатори от Международния институт за близкоизточни и балкански проучвания настояват, че спорът в Нагорни Карабах не е единствено териториален спор сред прилежащи страни, а битка за въздействие в Кавказ сред Турция и Русия. Москва, която беше хазаин на договарянията, се опита да затвърди въздействието си с прекратяването на огъня в района. Турция обаче съобщи, че преоворите са обречени на крах, до момента в който Армения не се изтегли от " окупирания " район.

Припомяме, че Москва и Ереван вземат участие в общ защитителен съюз. Турция пък е главен покровител на Баку, включително и вносител на въоражение - азерската войска употребява турски бойни дронове.

Боевете в Нагорни Карабах бяха възобновени на 27 септември, което е и най-голямата ескалация на спора от 1994 година насам. Азербайджан заяви за 41 цивилни жертви и 207 ранени, като към този момент управляващите крият броя на военните жертви. Нагорни Карабах оповестява за 429 починали военнослужещи и повече от 20 цивилни. Според омбудсмана на Нагорни Карабах сред 70 и 75 хиляди души са разселени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР