Арктическият плаващ лед тази година намаля до осмото най-ниско ниво,

...
Арктическият плаващ лед тази година намаля до осмото най-ниско ниво,
Коментари Харесай

Тази година арктическият плаващ лед намаля до осмото си най-ниско ниво

Арктическият плаващ лед тази година понижа до осмото най-ниско равнище, което е достигал. Това е доста под междинните стойности, само че доста повече от върха за минимум лед, подложен преди пет години, оповестиха от американската галактическа организация НАСА. Арктическият плаващ лед е заемал най-малка повърхност за сезона на 13 септември.

Тази година арктическият плаващ лед сложи връх за минимум количество през зимата, а в края на юли стойностите му бяха близки до върха от 2012 година По-хладният август обаче ограничи топенето оптимално.

Най-малката повърхност на леда тази година е била 1.58 млн. кв. км. Това е под междинната стойност от 30 години, само че с 1.25 млн. кв. км повече от върха през 2012 година Подобни проучвания се вършат от 1979 година с помощта на данни от спътниците, обикалящи Земята.

Фотогалерия: Как се образуват ледовете на Арктика >

Именно и оттогава се след топенето на ледовете в региона. Установено е, че няма година, в която територията на плаващия лед да не се смалява.

Арктика е една от най-важните зони за охлаждането на планетата. Все повече проучвания свързват намаляването на плаващия лед там с промени във въздушните течения и идващите от това рискови метеорологични прояви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР