Аристо Торес подрежда тютюневите листа във фабрика в Никарагуа -

...
Аристо Торес подрежда тютюневите листа във фабрика в Никарагуа -
Коментари Харесай

Никарагуа отчита сериозен ръст в производството и износа на пури

Аристо Торес подрежда тютюневите листа във фабрика в Никарагуа - страна, която бележи огромен прогрес в производството и износа на пури - с умеене, което се дължи на четири десетилетия опит.


Тютюнът в централноамериканската страна се отглежда във вулканични почви, които съгласно производителите, търговците и потребителите на 11-ия Никарагуански фестивал на пурите му придават нещо особено.

Никарагуанските тютюни " имат доста добра форма, закръглени са - това са тютюни, които са сладки, някои са пикантни ", съобщи пред Агенция Франс Прес колумбиецът Андрес Диас Коте, постоянен пушач на 57 пури, по време на панаира, който се организира в град Естели, на към 150 км северно от столицата Манагуа.

" Начинът, по който горят, е съвършен ", упорства той.

Тютюневата промишленост в Никарагуа поражда през 60-те години на предишния век в ръцете на кубински емигранти, избягали след революцията там.

В покрайнините на Естели те откриват вулканични почви, богати на минерали и хранителни субстанции, и тропически климат, съвършен за тютюневите растения.

Според Хуан Игнасио Мартинес, президент на най-старата тютюнева компания в страната - Joya de Nicaragua, през днешния ден никарагуански пури се пушат в над 90 страни по света.

Повечето от тях се изнасят за Съединените щати, където възбраната за импорт от Куба, наложена със наказания от 1962 година насам, отряза потребителите от пури от комунистическия остров, считани за най-хубавите в света.

В региона на Естели има към 150 компании, които се занимават с развъждането, обработката, пакетирането и производството на пури, добави Мартинес.

" Мисля, че най-хубавите пури в света сега идват от Никарагуа... Хората обичат никарагуанските пури ", споделя пред Агенция Франс Прес на панаира американският предприемач Роки Пател, който създава пури и в Хондурас и Доминиканската република.

След пандемията от Covid 19 никарагуанските тютюневи компании се притесняваха от спад в бизнеса, само че в реалност беше противоположното.

С рестриктивните мерки за напредване по целия свят хората започнаха да пушат вкъщи, а не в пура питейните заведения, което усили продажбите.

" От 2019 година имахме огромно търсене на тютюн... и това беше от огромна изгода за промишлеността и Никарагуа като страна ", сподели Мануел Рубио, президент на Никарагуанската тютюнева камара.

" Миналата година имахме положителни резултати с почти 180 млн. изнесени пури на стойност към 400 млн. $ ", добави той. " За тази година предвиждаме растеж от към 10-15%.

В тютюневия бранш в департамента Естели работят директно към 35 000 души от общо 65 000 в цялата страна - измежду тях е и 56-годишният производител на пури Торес.

Той изяснява с огромно самообладание и явна горделивост работата си по приготвянето на " бончеро " - главната примес от листа, която влиза във всяка пура.

" Това е нещо особено ", споделя Торес за своя поминък.

" Всеки ден би трябвало да научаваме по малко повече, да опитвам, с цел да угодим на клиента. Ако не угодим на клиента, значи не вършим нищо "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР