Архивна снимка показва католическата болница „Св. Йосиф” след голямото земетресение

...
Архивна снимка показва католическата болница „Св. Йосиф” след голямото земетресение
Коментари Харесай

СНИМКА показва пловдивската болница, срината по време на едно от най-мощните земетресения в България, при което загина...

Архивна фотография демонстрира католическата болница „ Св. Йосиф” след огромното земетресение през 1928 година. В пловдивското здравно заведение е умрял писателят Йордан Йовков, написа " Трафикнюз ".

Международна католическа болница „ Св. Йосиф “ е учредена през 1881 година, с помощта на монсеньор Рейнауди и неговият асистент Роберто Менини. При отварянето си тя е разполагала с 36 кревати, а пациентите са обслужвани от шест милосърдни сестри, част от монахините терциарки.

През 1896 година болничното заведение е поверена на загребския клон на сестрите на милосърдието на „ Св. Викентий от Пола “, известни като викентинки или аграмки.

През 1899 година стартира главен ремонт и разширение на постройката. Така в навечерието на Балканската война потенциалът на болничното заведение нараства на 90 кревати. По време на Балканската и Първата Световна Война болничното заведение е била разполагаем на войската. През този интервал шеф на болничното заведение била сестра Даниела Яклевич, с 10 сестри. Годишно през болничното заведение са минавали сред 700 и 800 пациента.

След Първата международна война стартира построяването на нова постройка в местността „ Свещаровите ливади “. Новата триетажна постройка е приключена през 1927 година, само че единствено година по-късно мощно земетресение унищожава изцяло партерът и външната стена на източното стълбище на постройката.

След земетресението шеф става доктор Теофил Груев, който остава на поста си до края на Втората международна война.

Болницата се оказва финален кей и на великия български публицист Йордан Йовков, който умира през 1937 година от рак на стомаха и жлъчката.

Международната католическа болница в Пловдив е закрита през 1949 година дружно с Клементинската болница в София. Това става със специфичен закон, който не разрешава на вероизповеданията да имат лечебни заведения и сиропиталища. От 1951 година постройката й се употребява от Военна болница Пловдив.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР