Архивът на покойния британски астрофизик Стивън Хокинг - от новаторските

...
Архивът на покойния британски астрофизик Стивън Хокинг - от новаторските
Коментари Харесай

Скритите тайни на един гений влизат в музей

Архивът на починалия английски астрофизик Стивън Хокинг - от новаторските му писания до сюжет за присъединяване му в сериала " Семейство Симпсън ", и персонални движимости като високотехнологичните му инвалидни колички ще бъдат непокътнати, оповестиха международните осведомителни организации.

Британското държавно управление подписа съглашения с университета в Кембридж и Музея на науката в Лондон за тяхното запазване и излагане.

В сбирката на Музея на науката ще влязат персонални движимости от кабинета на Хокинг в Кеймбридж, където е работил, в това число инвалидни колички и документи с подписа му - пръстов отпечатък. Някои ще бъдат изложени при започване на 2022 година По-късно ще бъде квалифициран онлайн азбучник със стотици движимости на професора, който ще бъде наличен за разглеждане на формалния уеб страница на университета.

Архивът от 10 000 страници с научни и персонални ръкописи на астрофизика ще остане в Кембридж. Това ще стане третият азбучник на университетската библиотека, отворен за обществеността, дружно с архивите на Исак Нютон (1642-1727) и Чарлз Дарвин (1809-1882). В архива на Хокинг са забележителните документи, като първия план на книгата му " Кратка история на времето " (2005), сюжети за филми и телевизионни излъчвания, в които той взе участие.

Теоретичният физик съумя да се снима в сериала " Стар трек: Следващото потомство ", " Теория за огромния гърмеж ", " Семейство Симпсън ". Освен това архивът съдържа огромна сбирка от фотоси на Хокинг и преписка с американски президенти и видни учени.

Стивън Хокинг умря на 14 март 2018 година на 76-годишна възраст в дома си в Кембридж. През 1963 година, когато е на 21 години, лекарите му слагат диагноза амиотрофична склероза. През 1985 година, след пневмония, той претърпява трахеостомия, вследствие на което губи способността да приказва и стартира да употребява синтезатор на тирада. Тежкото заболяване не попречи на Хокинг да се трансформира в един от най-известните физици на нашето време.

Основната му област на научни проучвания е космологията и квантовата гравитация. Той посвещава доста време на проучването на черните дупки. По-специално Стивън Хокинг е създател на теорията за изпаряване на черните дупки заради радиация. Хокинг е създател и на доста научно-популярни книги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР