Архитектурните проекти от пленера Арт зона Хасково“ ще бъдат представени

...
Архитектурните проекти от пленера Арт зона Хасково“ ще бъдат представени
Коментари Харесай

Представят проектите за Арт зона Хасково

Архитектурните планове от пленера „ Арт зона Хасково “ ще бъдат показани от 13 ч. до 16 ч. през днешния ден в зала Хасково, осведомят от общината.

Пленерът, организиранот Камарата на архитектите в България- Регионална гилдия Хасково, Съюза на архитектите в България- Дружество Хасково и Община Хасково, е първият по рода си и има за цел да показа най-хубавите архитектурни хрумвания и пространствени визии за осъществяване на Арт зона в пешеходния център на града с акцент върху нововъведенията в дизайна и устойчивата архитектура. Те целят да подкрепят взаимоотношението сред архитектурната общественост и Община Хасково за осъществяване на стратегическите общински проекти и стратегии за стабилно градско развиване, разясняват от локалната администрация.

Утре, 8 октомври, отново от 13 часа, ще се организира и Тържествената гала за оповестяване на спечелилите в пленера и връчване на премиите в зала „ Хасково “, след което ще бъде открита галерия с всички показани планове.

В Пленера „ Арт зона-Хасково “ вземат участие архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти с проектантска дееспособност за 2022г., в екип с художници, скулптори, дизайнери, артисти и други

Обект на работите им е Покритият хартиен базар, построен с утвърден план през 2004 година Той съставлява затрупан търговски откъс с железна структура с покритие от поликарбонат на повърхност 356 кв. м с щандове. Участниците имат цялостна креативна независимост в пространственото оформление на мястото на съществуващия Покрит хартиен базар и превръщането му в Арт зона, разясняват уредниците.

Основната цел на плана е да се показа истинска и работеща концепция за пространствената зона, която да способства за обогатяване с визия и наличие централната пешеходна градска зона, допълват те.

Представените работи прави оценка жури в състав: проф. доктор арх. Тодор Булев – Председател на УС на САБ, арх. Владимир Милков – Председател на УС на КАБ, арх. Константин Димов – член на УС на КАБ, Председател на комисията по интернационална активност, арх. Десислава Стоянова – притежател на Първа премия в Националния конкурс „ Сграда на годината 2021 “, арх. Делчо Делчев – съосновател на Сдружение „ Трансформатори “, арх. Веселин Серкеджиев – член на УС на САБ, арх. Тодор Грозев – Главен проектант на Община Хасково и ландшафт арх. Александър Недев.

Осигуреният от община Хасково награден фонд е в размер на 4500 лв- за първо място – парична премия от 3000 лева, за второ- 1000 лева и трето място – 500 лева, като отличените ще получат и диплом.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР