Архитекти, учени и жители на Лондон се обявиха против разрушаването

...
Архитекти, учени и жители на Лондон се обявиха против разрушаването
Коментари Харесай

Трябва ли да се разрушат общински жилища, само защото са пожароопасни

Архитекти, учени и поданици на Лондон се оповестиха срещу разрушаването на остарели общински блокове, препоръчано като мярка за попречване на пожари като този от 14 юни.

Тяхното изказване е отговор на мненията на политици и бизнес водачи, които след пожара в " Гренфел тауър " споделиха, че същото може да се повтори и в други общински блокове, издигнати по същото време, и по тази причина следвало те да бъдат разрушени, а на тяхно място да бъдат издигнати нови, споделя Матю Понсфорд за " Ройтерс ".

За разрушение се оповестиха както някогашния водач на консерваторите Иън Дънкан Смит, по този начин и кметът на Лондон от лейбъристите Садик Кан. Няколко дни след пожара, Кан написа в седмичника " Обзървър ", че " най-важната последица от тази покруса може да се окаже разрушаването на най-големите неточности от 60-те и 70-те години на ХХ век ".

Според архитектите и специалистите по градоустройство обаче, казусът не е истинската постройка, а облицовката, добавена предходната година по време на възобновяване. " Ако погледнете " Гренфел тауър " през днешния ден, единственото непокътнато е структурата, издигната през 70-те ", сподели Джералдин Денинг, съоснователката на групата " Архитекти за обществени жилища ".

Разследванията на случая настояват, че точно новото покритие е предизвикало бързото разгръщане на пожара. В петък " Гардиън " написа, че въпросното покритие е било поставено вместо по-скъпото и огнеупорно, което е било в контракта, утвърден от живущите.

След пожара проби бяха направени на голям брой сходни общински блокове както в Лондон, по този начин и в цяла Англия. Те разкриха, че стотици здания не дават отговор на стандартите за пожарна сигурност.

Предложеното разрушение и строене на нови блокове обаче може да се окаже проблематично за хората, които живеят в общинските жилища. Освен интервала, в който би им се наложило да живеят другаде, до момента в който новите блокове се построяват, проблематична би била и цената на новите жилища.

" Прибързаното умозаключение разобличава скрития план да се разрушат голям брой общински домове и на тяхно място да строят основно частни бизнесмени ", съобщи пред " Ройтерс " председателката на комитета за жилищата в Лондонската община Шиън Бери.

Според отчет на Лондонската община от 2015, разрушаването на общински жилища през последното десетилетие е довело до понижаване с 8000 на броя жилища, отпускани на по-ниски от пазарните цени. В изискванията на жилищната рецесия, обхванала Лондон поради извънредно високите цени на недвижими парцели, това прави живота в столицата непостижим за по-бедните.

Говорител на кмета Кан обаче сподели пред " Ройтерс ", че кметът към момента поддържа разрушаването на здания от 70-те години, които не са минали тестванията за пожарна сигурност. " Всеки следва да е съответно предпазен от пожари в личния си дом. Ако в някои блокове това не е допустимо, те ще би трябвало да бъдат разрушени и издигнати отначало ", съобщи представителят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР