Архиепископията на Сан Франциско подава молба за фалит поради съдебни дела за сексуално насилие

...
САН ФРАНЦИСКО — Архиепископията на Сан Франциско подава молба за
Коментари Харесай

САН ФРАНЦИСКО — Архиепископията на Сан Франциско подава молба за фалит по глава 11 в резултат на многобройни искове за сексуално насилие над деца, извършено от нейни свещеници, според до съобщение в понеделник.

„Днес ви информирам, че след много размисли, молитви и консултации с нашите финансови и правни съветници, Архиепископията на Сан Франциско подаде молба за реорганизация в несъстоятелност по глава 11“, каза католическият архиепископ на Сан Франциско преп. Салваторе Дж. Кордилеоне каза в писмо, публикувано в понеделник на уебсайта на архиепископията.

Реорганизацията на фалита произтича до голяма степен от повече от 500 граждански дела, „заведени срещу архиепископията съгласно държавния закон AB-218, който позволи лица да подадат искове за сексуално насилие в детска възраст, които иначе биха били забранени поради изтичане на давностния срок“, се казва в писмото.

преди това беше казал, че реорганизация по фалит по глава 11 е „много вероятна“.

Архиепископията преди това е продала излишна собственост и е използвала застраховка, за да плати около 68 милиона долара на около 100 ищци за уреждане на искове, подадени съгласно щатски закон от 2002 г.

„Оставам ангажиран с изцелението и грижата за оцелелите, които са претърпели необратими щети поради греховете на служителите на Църквата, и ви моля да се присъедините към мен в молитва за нашата Архиепископия, енорийски общности, училища и всички оцелели от сексуално насилие", каза Кордилеоне в писмото.

Архиепископията на Сан Франциско се присъединява към нарастващ списък от епархии в Калифорния и в Съединените щати, които са подали молба за защита съгласно законите за несъстоятелността, включително епархиите на Оукланд и Санта Роза по-рано тази година.

Адвокат, представляващ предполагаеми жертви на сексуално насилие в детска възраст в рамките на църквата, критикува съобщението на Кордилеоне в понеделник.

„Решението на Кордилеоне да подаде молба за фалит по глава 11 е опасно и показва, че приоритетът на архиепископа е тайната и самозащитата“, каза Джеф Андерсън от Jeff Anderson and Associates.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР