Архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Сн.

...
Архиепископ Стефан, духовен водач на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Сн.
Коментари Харесай

Архиепископ Стефан: БПЦ трябва да помогне на Македонската за признаването на нейната независимост


Архиепископ Стефан, нравствен лидер на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Сн. БГНЕС

Българската православна черква може и би трябвало да помогне на Македонската за признаването на нейната самостоятелност. Това съобщи архиепископ Стефан, нравствен лидер на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който е на посещаване у нас във връзка честванията на празника на солунските братя Кирил и Методий.

По думите му, като наследничка на Охридската архиепископия, Македонската черква заслужава място измежду останалите поместни църкви в православния свят, съобщи БНР.

" Ние чукаме по всички врати, по всички порти, тъй като, в случай че чукате, ще ви се отвори. В същото време и да не съществува черква в Македония, в случай че този народ желае, може да има своя черква, своя епископия, свои просветителни институции, собствен проведен църковен живот, каква е пречката, в случай че изповядват вярата, която изповядват и всички поместни църкви? ".

Охридската архиепископия има значение за всички православни нации. На честванията по случай нейната 1000 годишнина сме поканили ръководителите на Българската православна черква и страна, сподели архиепископ Стефан пред БГНЕС. Надяваме се да честваме дружно, добави той.

Тази година се навършват 1000 години от основаването на Охридската архиепископия. Празникът ще бъде маркиран с държавно-църковни тържества, които ще се състоят на 27 и 28 май в Охрид.

Архиепископ Стефан съобщи, че ще има молебен за свети Климент в храма на Охридската архиепископия " Света София ", а на идващия ден – света Литургия.

" Това е необичаен празник ", уточни той и напомни: " Малко са институциите, които могат да се похвалят с толкоз дълъг живот ".

" Охридската архиепископия има значение за всички православни нации, които живеят по тези земи. По тази причина имам вяра, че тази годишнина би трябвало да бъде маркирана и от всички нации, които са влизали в нейния диоцез. Вярвам, че на празненствата ще имаме посетители и от прилежащите нации, и от прилежащите църкви ", акцентира той.

Архиепископ Стефан съобщи, че Македонската православна църква-Охридска архиепископия е отправила покана към Българския патриарх и българския държавен хайлайф. " Надявам се, че ще бъдат с нас на честванията в Охрид ", сподели още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР