Археолозите са твърде уплашени, за да отворят гробницата на първия император на Китай, защото се страхуват от капани

...
Археолозите се притесняват, че гробницата на първия император на Китай
Коментари Харесай

Археолозите се притесняват, че гробницата на първия император на Китай съдържа смъртоносни капани.

Един древен китайски историк пише, че гробницата е пълна с живак и арбалети, готови за стрелба.

Проучване от 2020 г. установи, че концентрациите на живак около гробницата са по-високи от очакваното.

Археолозите са твърде уплашени, за отварят 2200-годишната гробница на първия император на Китай Цин Ши Хуанг, защото се страхуват, че тя може да крие смъртоносни капани.

Мавзолеят на императора, управлявал от 221 до 210 г. пр.н.е., се намира в Област Линтонг, Сиан, Шанси. Той е охраняван от емблематичната Теракотена армия, скулптури, предназначени да го защитават в отвъдния живот.

Въпреки че части от некропола са проучени, самата гробница никога не е отваряна поради опасения какво може да има вътре.

Древнокитайският историк Сима Чиан пише разказ около 100 години след смъртта на императора за възможни капани в гробницата.

„На занаятчиите беше наредено да правят арбалети и стрели, готови да стрелят по тях всеки, който влезе в гробницата. Меркурий е използван за симулиране на стоте реки, Яндзъ и Жълтата река и голямото море, и е настроен да тече механично", гласи текстът според IFL Science.

Докато някои учените отхвърлят сметките като фантастични, проучване от 2020 г. установи, че концентрациите на живак около гробницата са на значително по-високи нива от очакваното.

„Силно летливият живак може да излиза през пукнатини, които са се образували в структурата с течение на времето и нашето разследване подкрепя древни летописи на гробницата, за която се смята, че никога не е била отваряна/ограбвана“, казва вестникът.

Страхотният и амбициозен Цин Ши Хуанг е първият, който управлява обедини Китай, а историческите доклади сочат, че той е бил обсебен от пиенето на живак в погрешно търсене на вечен живот.

Той често пиел вино, наситено с живак, и може да е починал от отравяне с живак на 49-годишна възраст, според BBC.

Страховете от живак не са единственото нещо, което спира археолозите да разкопаят гробницата, тъй като има и опасения, че това може да я повреди.

Теракотената армия и Цин Ши Хуанг комплекс от гробници са определени като обекти на световното наследство на ЮНЕСКО и остават едни от най-значимите археологически открития в историята.

Прочетете оригиналната статия в Business Insider

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР