Археолози в Северна Ирландия откриха добре запазени останки на момче,

...
Археолози в Северна Ирландия откриха добре запазени останки на момче,
Коментари Харесай

Археолози от Ирландия откриха останки на момче, датиращи отпреди 2500 години

Археолози в Северна Ирландия откриха добре непокътнати остатъци на момче , датиращи отпреди 2500 години , заяви Ройтерс. Останките включват кости, кожа и евентуално бъбрек и ще дадат спомагателна изясненост върху античната история на района.

Блатната мумия е открита в торфено тресавище във мокър регион до градчето Белахи. Влагата може би е спомогнала за запазването на тялото. 

През октомври 2023 година е подаден сигнал за човешки кости на повърхността на блатото. В началото служителите на реда не са били сигурни дали става въпрос за антични остатъци или неотдавнашен смъртен случай. Радиовъглеродното датиране е посочило, че времето на гибелта е преди 2000-2500 години.  

При разкопките са открити тибия, фибула, раменна кост, лакътна и лъчева кост от левия крайник и дясната ръка. Вероятно става въпрос за юноша сред 13 и 17 години. Върху скелета е имало отчасти непокътната кожа, нокти на ръцете, краката, както и орган - евентуално бъбрек. Джон Джо О'Бойл, изпълнителен шеф на горската работа в Северна Ирландия, назова откритието " доста вълнуващо " и добави, че тялото ще бъде преместено в музей за последващи изследвания и предпазване. 

Откритието прибавя нова глава към историята и културното значение на района и има археологическа стойност за проучването на блатните мумии в Европа, сподели още О'Бойл.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР