Археолози се натъкнаха на древен египетски скелет, заровен заедно със

...
Археолози се натъкнаха на древен египетски скелет, заровен заедно със
Коментари Харесай

Откриха древен скелет със златен език в Египет

Археолози се натъкнаха на античен египетски скелет, заровен дружно със златен език, подложен в устата му. Най-вероятно по този метод хората са се надявали, че мъртвецът ще си проправи път през подземния свят със сладкодумие и сексапил.

Находката е направена в храм в Тапозирис Магна в Западна Александрия – вторият максимален град в Египет. Наред с античния скелет са открити и 15 други скелетни остатъци и реликви.

Що се отнася до златния език, той най-вероятно е бил подложен в устата на умрелия по време на специфичен траурен обред, с цел да може да приказва, когато бъде съден от Озирис, бога на подземния свят. Тази процедура обаче се среща извънредно рядко – съвсем не са открити други сходни остатъци из Египет.

Златният език не е единственият трик, който античните египтяни са употребявали за своите пътешествия из задгробния свят. Археолозите оповестяват, че по време на разкопките са открити и позлатени украшения на Озирис. Друг скелет пък е имал корона с рога и кобра, както и огърлица с формата на сокол – символа на господ Хор, господаря на небето.

Д-р Халед Або Ел Хамд, началник на археологическия музей в Александрия, разяснява, че една от най-забележителните находки е погребална маска за жена, която извънредно доста е наподобявала лицето на своята собственичка.

Освен всичко останало, по време на тези разкопки учените се натъкват на артефакти, които биха могли „ да трансформират визията ни “ за Тапозирис Магна. Смята се, че точно в този храм, прочут още като „ великата гробница на Озирис “, почива кралица Клепоатра VII, въпреки че към момента не знаем къде сигурно са заровени Клеопатра и Антоний. При последните разкопки са открити голям брой монети с името и облика на Клеопатра VII. Статуите в региона пък подсказват, че мястото е издигнато по време на царуването на Птоломей IV, който е управлявал Египет от 221 до 204 година прочие Хр.

Древните египтяни са проявявали изключително огромен интерес към задгробния свят. През 2019-та учени се натъкнаха на " Kнигата на двата пътя “ – тайнствен илюстриран „ туристически справочник “ към подземния свят.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР