Археолози са открили древен храм на Бога Слънце – Ра,

...
Археолози са открили древен храм на Бога Слънце – Ра,
Коментари Харесай

Археолози открили загадъчен храм на Слънцето в Египет

Археолози са разкрили античен храм на Бога Слънце – Ра, в местността Абу Гораб близо до античния храмов комплекс Абусир в Египет. Както отбелязва The Telegraph, тези храмове са били издигнати по време на Петата династия през XXV в. пр.н.е. Смята се, че шест храма на Ра са обкръжавали комплекса от пирамиди в Абусир, издигнат столетие след пирамидите в Гиза, само че до момента са открити единствено два такива храма.

Докато предназначението на пирамидите е било обезпечаване на безконечен покой на фараоните, храмовете на Ра са били нужни за затвърждаване на божествения статут на владетелите на Египет в този свят. „ Всеки цар е желал да построи пирамида за своето възкресение, само че това не е било задоволително за фараоните от Петата династия. Те са желали нещо по-голямо. Царете са строили храмове на Слънцето, с цел да се трансфорат в Бога. В Бога Слънце “, споделя Масимилиано Нуцоло, теоретичен началник на разкопките. Египтологът прецизира, че във всеки подобен храм е имало огромен обелиск, отдаден на господ Ра, а също огромен двор, предопределен за ритуални цели. Храмът, който се явява третият от шест, е бил открит покрай един от към този момент известните храмове, издигнати по повеля на фараона Нюсера.

Той прибавя, че в хода на разкопките откривателите имали подозрения за предназначението на постройките, до момента в който не разкрили съдове за бира, които се употребявали в древноегипетските религиозни церемонии. Остава неразбираемо кой точно е поръчал постройката, само че най-вероятно е това да е бил някой от Петата династия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР