Археолози откриха изключително добре запазена мумия в "памучен ковчег", погребана

...
Археолози откриха изключително добре запазена мумия в "памучен ковчег", погребана
Коментари Харесай

Археолози откриха добре запазена мумия на 1000 години в Перу

Археолози откриха извънредно добре непокътната мумия в "памучен ковчег ", заровена в Перу преди към 1000 - 1200 години, заяви ifl science.

Екипът от археологическия център към Брюкселския свободен университет е прекарал 9 седмици в изследване на местността Пачакамак, като част от работата им по план Ичка, носещ името на античното локално население.

В плана били включени 3 обособени структури, една от които бил храмов комплекс. Именно там ученисе се натъкнали на мумията, която била увита в траурен саван от три пласта памучен плат. Тези погребални обичаи са типични за племето ичма, което живяло по тези земи доста преди идването на инките.



Учените са разкрили три монументални структури и светилище, отдадено на локалните предшественици, в което е открита и мумията. В светилището те са разкрили и блага, оставени от поклонници — морски раковини, кучета и други скъпи предмети.

За проучването на самобитния ковчег от памучен плат, в който са открити мумифицираните остатъци, учените ще употребяват рентгенови лъчи, компютърен томограф и триизмерна реорганизация.

Според археолозите откритото светилище е било трансформирано в храм за балнеолечение по време на ръководството на инките. Преди това обаче в него е имало погребални камери и доста мумии.

Макар по време на испанските завоевания много от тях да са разрушени, камарата с увитото във сноп тяло, е останала непокътната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР