Археолози откриха две царски гробници в Гърция, съдържащи бижута и

...
Археолози откриха две царски гробници в Гърция, съдържащи бижута и
Коментари Харесай

Откриха царски гробници в Гърция

Археолози откриха две царски гробници в Гърция, съдържащи бижута и артефакти, датирани на преди повече от 3000 години, съобщи Би Би Си.

Сред тях е златен пръстен, изобразяващ биволи сред снопове от ечемик и медальон с изображение на египетска богиня. Американски откриватели споделиха, че находката способства за по-добро схващане на ранната микенска търговия и просвета. Откритите гробници са край двореца на Нестор от бронзовата ера в югозападната част на полуостров Пелопонес.

Те не са надалеч и от различен значим гроб, открит през 2015 година, за който се счита, че е на ранен властник на град Пилос. Гръцкото министерство на културата уточни, че сферичните покриви на гробниците се сринали в античността, като ги запълнили с толкоз доста парчета, че иманяри не са съумели да ги плячкосат. Екип от Университета на Синсинати правил над 18 месеца разкопки и документирал артефактите в гробниците. Един от учените - Джак Дейвис, съобщи, че доста от тях, в това число златния пръстен с двата бивола, разкриват елементи за живота в Средиземноморието преди повече от 3000 години, съобщи БНР.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР