Археолози откриха 7 археологически обекта по трасето на бъдещия скоростен

...
Археолози откриха 7 археологически обекта по трасето на бъдещия скоростен
Коментари Харесай

Откриха 7 археологически обекта по трасето на Е-79 за Ботевград

Археолози откриха 7 археологически обекта по трасето на бъдещия скоростен път за Ботевград Е-79 , съобщи БНР.

Находките са направени в сектора Видин-Монтана, като изследването е обхванало над 60 км от новото трасе на бъдещия скоростен път.

Николай Казашки е археолог от Регионалния исторически музей във Видин и един от членовете на екипа, направил обследването. Според него обектите би трябвало да бъдат проучени, преди да стартира построяването на пътя.

 Древно населено място откриха при разкопки по трасето на автомагистрала „ Струма”
Древно населено място откриха при разкопки по трасето на автомагистрала „ Струма ”

Край санданското село Дамяница

Той изясни, че обектите са антични и средновековни , а на едно от местата даже била открита групова монетна находка. Казашки упорства да се извърши археологическо изследване на терена. Много се надявам да стартираме в точния момент, с цел да може по-спокойно и в уместно време да вършим изследванията, съобщи археологът. Почти всички открити обекти са дребни - става въпрос главно за римски вили.

Не са открити следи от иманярски нападения.

На територията на един от обектите локалните поданици разкрили монети по време на земеделска работа . Обследването на терена е осъществено по взаимен план на Агенция " Пътна инфраструктура " и Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Археолози от Регионалните исторически музеи във Видин и Монтана също са взели участие в изследването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР