Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала Струма край село

...
Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала Струма край село
Коментари Харесай

Показват находки, открити при строежа на АМ Струма

Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала " Струма " край село Покровник, се показват на националната галерия " Българска археология 2018 ".

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи изследвания се открива през днешния ден, 14 февруари, и ще продължи до 14 април в Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките.

Над 2700 полезности са били открити при изследването на населено място от римската и късноантичната ера край Покровник. Сред тях са повече от 1400 монети, керамични съдове и железни предмети. Част от находките ще бъдат показани на изложбата.
 Снимка 406467
Източник:

Агенция " Пътна инфраструктура " е осигурила над 3 млн. лв. за археологически изследвания единствено в сектора сред Благоевград и Крупник от Автомагистрала " Струма " от 2016 година до момента. През предходната година с изключение на на Автомагистрала " Струма " започнаха археологически изследвания и по трасето на Автомагистрала " Хемус " - в правата сред п. в. " Белокопитово " и с. Буховци, на пътя Калотина - София и пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хиляди лв..

През тази година откритите римска фамилна гробница и ранно християнска черква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат непокътнати частите от римската вила и баня, които са отвън трасето на Автомагистрала " Струма ".

През идващите месеци ще се правят и археологически изследвания на обходния път на Габрово , на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. Археологическите действия, които ще се финансират от Агенция " Пътна инфраструктура " през тази година, е близо 8 млн. лв..
 Снимка 406466
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР