Археологът любител Мариуш Степиен е открил съкровище от на 3000

...
Археологът любител Мариуш Степиен е открил съкровище от на 3000
Коментари Харесай

Археолог любител откри съкровище на 3000 години в Шотландия

Археологът фен Мариуш Степиен е разкрил богатство от на 3000 години благодарение на металотърсач в шотландският град Пийбълс, южно от Единбург.

Един най-значимите артефакти е меч в ножница, който датира от 1000-900 година преди Христа. Сред останалите находки са конски амуниции, токи, пръстени, орнаменти и капачки от осите на каляска. Това е най-значимото богатство от Бронзовата епоха, намирано в Шотландия. Затова и то е от извънредно историческо значение за страната, написа „ Гардиън “.
След 10 години търсене: Откриха именитото богатство на US милионерa Форест Фен? Отдавна прикрито сандъче с имане за 1 милион $ беше намерено в Скалистите планини
Мариуш и приятелите му са си търсели занятие навън по време на пандемията през юни и почнали разкопки. Те се натъкнали на бронзов предмет на метър и половина дълбочина. Сигналът от металодетектора им, обаче бил толкоз мощен, че незабавно се свързали с организацията за инцидентно открити съкровища на шотландското държавно управление.

Археолозите прекарали 22 дни, обследвайки региона. През това време групата фенове къмпингували в полето дружно с специалистите, тъй като желали да вземат участие в процеса от начало до край.

Всички открити предмети, както и почвата към тях, към този момент се намират в Центъра за сбирки на националния музей в Единбург. Предстои да се изследва ансамбъла и органичната материя към артефактите, с цел да се обясни за какво са били заровен точно там.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР