Археолог откри част от кресло на главния архонт на древноримския

...
Археолог откри част от кресло на главния архонт на древноримския
Коментари Харесай

Музеен шеф откри кресло на архонт в Никополис ад Иструм

Археолог откри част от кресло на основния архонт на древноримския град Никополис пъкъл Иструм край великотърновското село Никюп. Находката е на шефа на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов, който от години изследва античния обект.
„Това е каменна седалка от кресло, чиито крайници са във тип на лъвски лапи. Креслото се е намирало в театъра и на него е седял архонтът или кметът на античното населено място.Това е било почетното място“, изясни пред „Труд“ Иван Църов.

Този артефакт е извънредно скъп, защото сходни находки са откривани извънредно рядко и от източните провинции на Римската империя има открити едвам три-четири.
През последния археологически сезон Иван Църов, реставраторът Михаела Томанова и студентката от университетът Ковънтри Нина Колева са изследвали след 3-годишно спиране югозападния ъгъл на форумния комплекс. Той има перистил /б.а.колонада/ с те-образна форма.
„Там има над 100 непокътнати архитектурни детайла. Наложи се да наема кран, с цел да ги измести в страни и да се освободи теренът за изследванията. Детайлите бяха подредени върху скара, с цел да могат да бъдат снимани, измерени и при опция да бъде завършена анастилоза. Това ще рече да бъдат повдигнати и експонирани на местата, където са стояли първоначално“, обясни Иван Църов.

По време на тазгодишната експедиция, която траяла от август до октомври, са открити огромен брой архитектурни елементи, както и фрагментиран надпис на гръцки език. Старинното обръщение занапред ще бъде разчетено от експерт епиграф. Археолозите са попаднали и на монети от V век.

За последните археологичски изследвания от Министерството на културата бяха отпуснати близо 18 000 лв.. Иван Църов споделя, че древноримският град крие още доста секрети и се надява и през идната година да бъдат обезпечени средства за изследване на Българския Помпей.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР