..... Арх. Петров да отговори как арх. Бакалова на 18 август

...
.....
Арх. Петров да отговори как арх. Бакалова на 18 август
Коментари Харесай

Стоян Стоянов, представител на „Кепитал холдинг груп“: НИНК...

.....

Арх. Петров да отговори по какъв начин арх. Бакалова на 18 август знае за нашия план това, което ние като притежатели и вложители научаваме на 24 август

Строим отговорно към града и архитектурните обичаи. Нашите здания към този момент са част от запазените марки на Пловдив 

......

 

 



- Г-н Стоянов, от кой момент вашата компания е притежател на някогашния тютюнев склад на бул. " Христо Ботев "?

- На 29 декември 2021 година компанията ни „ Кепитал холдинг груп “ закупи въпросния парцел. Той се намира в зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив “, която е колективен монумент на културата. В тази зона има доста парцели и някои от тях са единични монументи на културата. Още когато купувахме остарелия склад на бул. „ Хр. Ботев “ 51, получихме документ, който удостоверява, че постройките в парцела не имат статут на недвижими културни полезности.

Самата постройка е остаряла, с много компрометирана вътрешна структура и е рискова за минувачите. Строена е през 1917 г.  Доколкото знам, в годините в нея е имало клуб за билярд и магазин за мебели.

Ако би трябвало да се върна още по-назад в годините, в този парцел имаше 6 здания - две по-големи и 4 дребни, които съборихме, несъмнено, с цялата нужна за това документи. Останаха двете огромни здания. Имахме желание да ги реновираме и да ги включвам в предстоящ план за целия комплекс. Само че при съвещания с архитекти се оказа, че тази постройка не може функционално да бъде употребена като жилищна, нито да се преустрои по подобен метод. Затова взехме решение да я съборим и на нейно място да построим постройка, кореспондираща със зоната.

Междувременно за наша сметка направихме много скъпо снимане на фасадата. Така че при бъдещо планиране 90% от достоверните й детайли ще влязат в новия план. Искаме новата ни постройка да кореспондира с духа на самата зона и да построим една красива сграда на мястото на склада.

- Какво се случи, когато започнахте да бутате постройката?

- След като бяхме наясно, че постройката не е монумент на културата, т.е. за събарянето и не е нужна резолюция от някоя институция, на 1 август внесохме документи в Общината. Следвахме открития ред - желаеме градивно мнение по какъв начин да бъде обезопасена зоната и така нататък, както си е по реда.

Само че 12 дни не получихме никакъв отговор от Общината. Тогава отидох на среща с основния арх. Димитър Ахрянов. Показах му документ, с който разполагаме - от 2017 година, публикуван от НИНКН, който удостоверява статута на парцела ни. Говорихме, че в тази ситуация няма проблем, и арх. Ахрянов направи, това, което се изискваше от него - на 12 август изпрати писмо до арх. Петър Петров в НИНКН.

И тогава се случи знамение - НИНКН, институция, която нормално бави отговорите си с години, този път реагира в границите на един ден. Отговорът им беше, че да, постройката ни не има статут на недвижима културна полезност, само че с едно огромно НО! Вчера, на 24 август, от НИНКН ни уведомиха, че стартира произвеждане по Закона за културното завещание, с което предизвикват привикване на комисия, която да откри, че въпросната постройка е монумент на културата. НИНКН да не е страна в страната, с цел да сменя статути на здания със остаряла дата? 

- Звучи неуместно?

- Тук обаче има още един неуместен факт - на 18 август арх. Петкана Бакалова прави коментар във своя фейсбук профил, в който пуска заблуждаващ пост, че, виждате ли, „ ще пламнат още тютюневи хранилища “. Въпросната дама споделя още, че сега в Министерството на културата вървят процедури за правене на заключителни оценки и Режими за запазване на недвижимото културно завещание в историческа зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив “. От поста й излиза наяве, че тези Режими засягат още няколко здания в зоната, които досега не попадат под отбрана. Сред тях е представена и нашата.

Ние като вложители задаваме въпроса: Защо служителите от Института по монументи на културата се задействаха толкоз бързо? И по какъв начин арх. Бакалова - един архитект на свободна процедура, стартира да вкарва обществото в някакво подвеждане. И от кое място има тази информация, в случай че ние като вложители получихме съобщение от МК на 24 август т.г. То е адресирано до притежатели на 12 склада и ни уведомява, че стартира произвеждане по припознаването на постройките като монументи на културата.

- Днес пред постройката ви имаше митинг. Как ще го коментирате?

- Този митинг беше проведен от политическа партия Демократична България - разгласен е публично на тяхна страница в мрежата. Питам: редно ли е на този митинг да дойде държавен чиновник - имам предвид арх. Петър Петров, шефа на НИНКН, и даже да държи тирада, на която сподели, че „ нямал законно право да се намеси в прекъсването на събарянето на постройката, само че имал моралното право “. Не е ли това държание незаконно?

Възмутени сме от опитите на тези хора да пречат на един почтен притежател и вложител. Ние сме един от най-големите данъкоплатци на Пловдив и в никакъв случай името ни не е замесвано в кавги. Имаме добър опит в реновирането на остарели здания и в построяването на такива, които не загрозяват града, а към този момент са част от неговите запазени марки. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР