Аргументът на Възраждане“ е, че такъв закон съществува в Съединените

...
Аргументът на Възраждане“ е, че такъв закон съществува в Съединените
Коментари Харесай

FactCheck: Лансираните от ”Възраждане” идеи напомнят повече на руския закон за чуждестранни агенти от 2012 г.

Аргументът на „ Възраждане “ е, че подобен закон съществува в Съединените американски щати (САЩ) и би трябвало да се приложи и по отношение на техните сътрудници у нас. Настоява се още обществените изяви на такива медии, организации и специалисти да бъдат съпроводени с надпис, че мнението им не е обективно, а показва позицията на непозната страна.

Изказвания на представители на групировката с тези изказвания можете да прочетете и чуете, и това са единствено дребна част от образците.

 

Factcheck.bg ревизира доколко изказванията на „ Възраждане “ се удостоверяват от обстоятелствата.

 

Как е в Америка

 

(Foreign Agents Registration Act, FARA) в Съединени американски щати е в действие от 1938 година Целта му е американското общество да знае в случай че в оформянето на публичното мнение вземат участие хора и организации, които работят от името на непознати страни и организации. Законът не не разрешава изразяването на разнообразни идеологии и позиции, а единствено изисква съответните организации да обезпечат бистрота на дейностите и финансирането си.

През април 2022 година правната комисия в Камарата на представителите в американския Конгрес организира разискване на закона, който не е променян от десетилетия и към използването му има доста рецензии. В на Американската адвокатска асоциация се предлага думата „ сътрудник “ да се размени с „ представител “, защото „ сътрудник “ основава подвеждащи внушения и непотребна стигматизация на записаните. По отношение на медиите специалистите предлагат фокусът да се сложи върху степента, в която задграничните държавни управления упражняват надзор върху наличието, популяризирано в Съединените щати. От журналистическа позиция против Опасенията са, че той може да бъде употребен с политически цели или за заглушаване на сериозни гласове. Също по този начин, записаните медии се задължават да разкриват голям брой елементи за работата си, включително източниците си на информация. Проблематична е и концепцията държавното управление да дефинира границата сред публицистика и агитация.

Какво е задграничен сътрудник съгласно американския закон

 

Според американското законодателство това е всяко лице, което работи като сътрудник, представител, чиновник или по различен метод по разпореждане, искане или под управлението или контрола на „ задграничен принципал “.

Според „ принципал “ значи „ главен притежател, който работи като шеф “. Затова оттук насетне в текста ще използваме това значение на думата, за облекчение на читателите.

„ Чуждестранен принципал “ или собственик/управител и началник на задграничен сътрудник може да бъде държавно управление, политическа партия, обособени лица и всевъзможен вид организации, които се намират и работят отвън Съединени американски щати. При това, регистрацията се изисква, в случай че се правят „ политически действия “ с желанието да повлияе върху американското публично мнение и политика. Тук влиза необятен кръг от действия като връзки с обществеността, реклама, осведомителни действия, фондонабиране, лобизъм.

 

Българската диря

 

В момента Активните задгранични собственици/ръководители са 774. Сред тях има компании, неправителствени организации, политически партии и други политически групи. Има 8 български сдружения и групи лица, регистрирани като собственици/ръководители на задгранични сътрудници в Съединени американски щати. Всички регистрации са направени през последните две години.

Дружеството BGR Government Affairs, LLC е записано като задграничен сътрудник на „ Аврора Консулт “ ЕАД (от името на Делян Пеевски)., че „ задграничният началник е правна компания, която е заела записания сътрудник от имено на клиент, който е член на българския парламент “. Governmental Law LLC работи в услуга на фирмите „ Градус-98 “ АД и „ Еврометал “ ООД. Alexandria Group International LLC работи от името на няколко български лица и компании: Атанас, Пламен и Христина Бобокови; Миню и Рени Стайкови; „ Инвестбанк “. QORVIS LLC е записано като сътрудник на сдружението „ Атоменергоремонт “. Някои от тези контракти към този момент са оповестявани в

.

Има ли медии, регистрирани като задгранични сътрудници в Съединени американски щати

 

В Закона за регистрация на задграничните сътрудници е записано категорично изключение за медиите, само че то е годно единствено в случай че най-малко 80% от компанията е благосъстоятелност на американски жители и не е притежавана, ръководена, следена или финансирана от от чуждестванен собственик/ръководител., обвързване да се записват като „ задгранични сътрудници “ имат държавно следени медийни организации, които се пробват да ръководят настройките на аудиторията или да въздействат на американската политика “.

Затова регистрации имат китайската държавноконтролирана организация „ Синхуа “ (Xinhua News Agency North America), „ Чайна сентръл телевижън “ (China Central Television, CCTV), вестниците „ Чайна дейл “ (China Daily) и „ Пийпълс дейли “ (People`s Daily Overseas Edition). Регистрирана е също съветската държавна медийна група „ Русия през днешния ден “, в която влизат „ РИА Новости “, „ Спутник “ и други (Federal State Unitary Enterprise Rossiya Segodnya International Information Agency), както и „ ТВ Новости “ (ANO TV-Novosti) – юридическото лице на телевизия RT. Регистрация още от 90-те години на предишния век има и японският публичен ефирен оператор The Japan Broadcasting Corporation, NHK, а от 2005 година южнокорейската телевизия KBS. През 2019-а и 2020-а Министерството на правораздаването излиза с решения за нуждата като задгранични сътрудници да се записват турската държавна телевизия и катарската „ Ал Джазира “.

Регистрацията не изисква от медиите да трансформират или редактират наличието си, а да регистрират постоянно дейностите си и да слагат уточняващ надпис на „ осведомителните материали “, които популяризират. Не се оповестяват детайлности по отношение на това дали този надпис се слага на всеки излъчен или оповестен от медиите материал или се упоменава на избрани места в прогамата, или на уебсайтовете им. Уточняващият надпис, очакван в закона, гласи, че организацията е записана като задграничен сътрудник в Министерството на правораздаването. В него няма оценки и квалификации, каквито се съдържат в изказванията на „ Възраждане “ – че мнението на тези медии или специалисти „ не са справедливи “ и „ показват позицията на непозната страна ”.

Кои са „ задгранични сътрудници “ у нас съгласно „ Възраждане “

 

Според „ Възраждане “ за „ задгранични сътрудници “ у нас би трябвало да бъдат оповестени български медии, получили средства от фондация „ Америка за България “, която се финансира от американското държавно управление. Дали финансирането от американска фондация е задоволително изискване за оповестяването за „ сътрудници “ и дали фондацията в действителност се финансира от американското държавно управление?

В американския закон за регистрация на задграничните сътрудници не се прави разлика сред това дали задграничният собственик/ръководител е страна или частна компания, въпреки в последните години да се следи засилено внимание към държавно следените задгранични медии, които популяризират наличие в Съединени американски щати. Медийните организации не се записват по закона в случай че най-малко 80% от компанията е благосъстоятелност на американски жители и тя не е притежавана, ръководена, следена или финансирана от от чуждестванен собственик/ръководител. Т.е. с цел да влезем в хипотезата на този закон, би трябвало да се потвърди, че медиите, които има поради „ Възраждане “, са притежавани от задграничен притежател или са следени от задграничен началник.

Фондация „ Америка за България “ отпуска грантове както на медии, по този начин и на неправителствени организации – всички планове са на уеб страницата на фондацията. Това не прави фондацията притежател или началник на тези медии и организации, нито дава учредения да се счита, че те работят под неин надзор, какъвто е смисълът на „ задграничен сътрудник “ в американския закон. Затова няма учредения да се твърди, че в случай че у нас бъде признат закон, подобен на този в Съединени американски щати, тези медии ще би трябвало да се записват като задгранични сътрудници. Също по този начин, акцентът е върху прозрачността на средствата и дейностите – това е процедура, която и в този момент се ползва у нас от медиите, работещи по планове и от донорските организации. Информацията за този вид финансиране е обществено налична и по този метод задачата да има бистрота е реализирана.

Сред изброяваните от „ Възраждане “ медии има единствено една, която се финансира от американската страна. Това е „ Свободна Европа “, която е част от „ Радио Свободна Европа/Радио Свобода “ (RFE/RL). Българската секция има български публицистичен екип и оперира в България. Тази информация е обществено налична на: „ RFE/RL е записана като частна корпорация с нестопанска цел, която се финансира от грант от Конгреса на Съединени американски щати посредством Американската организация за световни медии (USAGM). Редакционната самостоятелност на RFE/RL е обезпечена от законодателството на Съединени американски щати. “

Що се отнася до финансирането на тук също нещата не са такива, каквито ги показва „ Възраждане “. Фондацията се финансира със лични средства, не с пари на американската страна. Фондация „ Америка за България “ е основана през 2009 година с капитал от 400 милиона $. Толкова е облагата от продажбата на „ Българо-американска кредитна банка “, благосъстоятелност на Българо-американския капиталов фонд (БАИФ). Този фонд е основан през 1991 година, с начален капитал от 55 милиона $ посредством Американската организация за интернационално развиване. Тези пари в действителност са единственото държавно финансиране – през 1991 година се основават общо 10 сходни фонда в Централна и Източна Европа и някогашните руски републики.

Макар парите да са държавни, фондовете се ръководят от самостоятелни бордове, в които вземат участие бизнесмени и вложители. Целта е средствата да се влагат в стопанските системи на съответните страни, да основават компании, да обезпечават претовареност и в последна сметка да генерират облаги. През 2008 година Българо-американският капиталов фонд продава активите си (с възвръщаемост от над 800%) и с облагата от 400 милиона $ е учредена фондация „ Америка за България “. Всяка година тя подарява към 20 милиона $, а останалата част от общия фонд се реинвестира, с цел да се финансира бъдещата ѝ активност. Това се удостоверява и от (последният, оповестен на сайта), както и от

.

Макар да се базират на американския закон, лансираните от „ Възраждане “ хрумвания доста повече припомнят съветския закон за задграничните сътрудници от 2012 година Той също е представян от Кремъл като подобен на американския, само че това не дава отговор на истината. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР