Арестуваният у нас сириец като основен организатор на схема за

...
Арестуваният у нас сириец като основен организатор на схема за
Коментари Харесай

По 100 хил. евро на ден превеждал заловеният у нас сириец за терористи към Западна Европа

Арестуваният у нас сириец като главен уредник на скица за незаконни преводи за финансиране на терористи от време на време е превеждал дневно по 100 хиляди евро към хора, които имат общо с сходни организации в Западна Европа в страни като Белгия, Германия и Франция, научи " 24 часа ".

Парите от България към чужбина били превеждани по така наречен система " хауала ".

По-рано рано през днешния ден сириецът бе закопчан в София при акция на службите под управлението на Специализираната прокуратурата. Заедно с него задържани са и още над 40 души в 7 града. Предстои да се преценя на какъв брой от тях ще бъдат повдигнати обвинявания.

" По делото е открито, че такава мрежа съществува в съвсем всички страни в Европейски Съюз. Това е доста необятна мрежа, по неофициални данни разплащанията, които минават през тази мрежа от хауалдари, са сред 100 и 300 милиарда евро годишно ", сподели зам. основният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев: Хауала е система за бързи преводи
" Системата хауала е антична система, наричана от арабите хауала, в Китай се назовава по различен метод, във Филипините по втори, само че общо взето правилото е един. Още не е ясно дали е зародила в Индия през VIII в. или от еврейските търговци през Средновековието в Европа. При едно лице хауалдар, това е арабският термин, идват избрани хора, които носят избрани суми и ги дават на това лице и желаят тази сума да дойде примерно на другия завършек на света. Няма физическо пренасяне на пари. Оставят ги освен това лице хауалдар, той им дава или код, или избрана информация, с която лицето, което ще ги получи в другата страна, се легитимира пред друго такова лице хауалдар, което се занимава с тази обстановка. Може да си визиите тая система като антична система за бързи преводи, като Уестърн Юнион, не тъкмо по същия метод, само че това дава някакво нагледно изложение ", съобщи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР