Арестуваният днес от сръбските специални служби и полицията Димитър Треперски-Мишо,

...
Арестуваният днес от сръбските специални служби и полицията Димитър Треперски-Мишо,
Коментари Харесай

Въпреки полицейските репресии, българи от Босилеград протестираха срещу визитата на Вучич и нарушените им граждански права

Арестуваният през днешния ден от сръбските специфични служби и полицията Димитър Треперски-Мишо, от Босилеград е бил освободен по-късно, потвърдиха пред Faktor.bg  негови близки.Причината за задържането му е било предстоящото в 15.00 ч. българско време посещаване на сръбския президент Вучич. Димитър Треперски  от дълго време е прочут с обществено демонстрираната си българска еднаквост, и герой против тъпчене на правата на българското малцинство в Сърбия. Освен него полицията е арестувала и учителката по български език - Даниела Михайлович, която също е подготвяла протестни плакати за визитата на Вучич.

Въпреки профилактиката на полицията Треперски е провел по-късно протестната си акция. Пред дома си е опънал плакати с надписи: " ВЪРНИ МИ, ВУЧИЧ ПЕНСИЯТА, КОЯТО МИ ОТНЕ! " и " ДОБРЕ ДОШЪЛ В БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩИНИ! "

Това е първа аудиенция на сръбски държавен глава от 97 години насам в региона, обитаем с етнически българи.

Председателят на КИЦ-Босилеград Иван Николов пък разгласи на персоналната си страница във фейсбук протестно писмо до Вучич. В него той акцентира, че  жителите на община Босилеград, са изправени пред тотална икономическа, демографска, филантропична и екологична злополука. Николов стачкува и против административния началник на общината: „ Община Босилеград през последните 22 години е пленник на персоналното ръководство на ръководителя на общината Владимир Захариев, който подчинява демократичния развой на личните си ползи, трансформирайки жителите на община Босилеград в стопански подвластни жители, изнудвайки ги да му продадат гласовете си на изборите. Работещите хора са превърнати в обществени случаи, които зависят от избран контракт и чието удължение зависи от милостта на кмета на общината, до момента в който обществено уязвимите хора в близките села безусловно гладуват, оставени на себе си. “

 Тъжната истина е, че българите в Босилеградско са изоставени освен от сръбската страна, само че са забравени от България, която години наред отхвърля да се ангажира съществено с проблемите им пред управляващите в Белград.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР