Арестувани са над 20 души, сред които шефът и главният

...
Арестувани са над 20 души, сред които шефът и главният
Коментари Харесай

5000 евро и аз съм българче

Арестувани са над 20 души, измежду които шефът и основният секретар на Държавната организация за българите в чужбина

 Разследващи изнасят документи и компютри от канцелариите на Държавната организация за българите в чужбина. Разследващи изнасят документи и компютри от канцелариите на Държавната организация за българите в чужбина.
Банда от служители, продавала българско поданство против 5000 евро на чужденци от Македония, Украйна и Молдова, бе разрушена при акция на спецпрокуратурата, комисия „ Антикорупция ”, полицията и ДАНС. Рано сутринта бяха арестувани над 20 души в София, Плевен и Кюстендил, измежду които шефът на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и основния секретар Красимир Томов.

Акцията стана част от серията удари по хора от властта, „ приватизатори ”, незаконни производители на цигари и алкохол, измамници с Данък добавена стойност, без значение от тяхното публично състояние. Поредицата стартира през април с ареста на кметицата на „ Младост ” Десислава Иванчева.

Сигналът за далаверата бил получен преди няколко месеца и по него почнало следствие и със СРС. Отначало ставало дума за „ ниско равнище ” в Кюстендил, само че след това се изяснило, че става дума за цяла мрежа. Тя провела основаването на подправени документи за български генезис на мераклии за наше поданство. Въз основа на тях те получавали персонални документи, с които да пътуват без визи в Европейски Съюз.

Харалампиев стоял отпред на бандата, за която се счита, че си е разпределяла по към 400 000 евро на месец. Той е заел поста като началник на гражданското съдружие „ БГ Патриот ”, което е в обединението „ Обединени патриоти ”, без да е част от нито една от партиите на Сидеров, Симеонов и Каракачанов.

Криминалисти изнесоха кашони с документи и компютри от постройката на Държавната организация за българите в чужбина на бул. „ Дондуков 2А ”. Претърсването на канцелариите там продължи повече от 4 часа. В Кюстендил са били обискирани счетоводна къща и частен селски парцел.

Сред арестуваните има и медиатори, пътували постоянно до близки и далечни страни, с цел да търсят претенденти да си платят за „ Аз съм българче ”.

Издавани били по 20-30 подправени удостоверения за нашенски генезис месечно и схемата работела като добре смазана машина. Според осведомени със случая да заплащат били принуждавани и хора, които в действителност имат български корени и съзнание.

От прокуратурата оповестиха, че в полза на продължаващото следствие стопират да дават спомагателна информация до на следващия ден – 31 октомври. Дотогава било належащо да се издирят и разпитат десетки очевидци, в това число и зад граница.

Премиерът Бойко Борисов: Борбата с корупцията се води безкомпромисно


 02-10 Борбата с корупцията се води безкомпромисно по всички етажи на властта, съобщи пред „ Труд “ от Атина министър председателят Бойко Борисов във връзка следствието на спецпрокуратурата за корупция в Държавната организация за българите в чужбина. Само преди дни министър ръководителят разгласи и, че олигарси, които „ години наред са се отчитали тук и там “ желаят предварителни избори. „ Дали толкоз доста мощни фигури, които сега са или търсени за арест, или задържани, желаят ГЕРБ и патриотите да ръководят, или желаят оставка?“, попита риторично министър-председателят. „Яростна е съпротивата. Искат да си спасят милионите. Ние твърдо сме решили всички пари да съберем от крадците на Данък добавена стойност, от контрабандистите, с цел да може да дадем двойни заплати на учителите, за просвета, спорт, обучение, опазване на здравето, за всички бюджетни заплати“, сподели още Борисов.

Вътрешна македонска революционна организация: Подкрепяме проверяващите


„ Напълно поддържаме работата на проверяващите и настояваме всички потвърдено отговорни лица да получат допустимо най-тежките санкции, планувани в българското законодателство ”. Това оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация, макар че Петър Харалампиев не е техен член. От партията показват, че постоянно са държали всеки етнически българин, без значение къде живее, да има право да получи поданство и в случай че някой си е разрешил да злоупотребява с това, той би трябвало да си понесе последствията.

След акцията през август в Бургас, Несебър и Поморие


Турция ни връща Митьо Очите, общинари пъдят Бенчо Бенчев

 Бенчо Бенчев е упрекнат като укривател на Митьо Очите в Истанбул. Бенчо Бенчев е упрекнат като укривател на Митьо Очите в Истанбул.
Димитър Желязков-Митьо Очите ще бъде върнат до дни от Истанбул. Има решение на турски съд за екстрадицията, прецизира се единствено датата, на която да бъде предаден на българските управляващи.

Днес – 30 октомври, в Бургас ще стане ясно дали зърненият необут Бенчо Бенчев, който бе арестуван с Очите в Турция, ще продължи да бъде общински консултант. Тогава е третата поредна сесия на общинския съвет, откогато при започване на август гръмна абсурдът с Бенчев. Според регламента, в случай че консултант не се яви на три следващи сесии, той губи мястото си в локалния парламент, в случай че не показа болнични. Бенчев страда от разнообразни болести, само че не е ясно дали ще направи действия, с цел да резервира позицията си.

На последните локални избори Бенчев влезе в общината с листата на Българска социалистическа партия и бе определен за заместител ръководител на съвета. Преди близо 3 месеца социалистите го изключиха от групата си, само че той изгуби единствено зам.-председателския пост, който се поставя на квотата на алената партия.

Още на първата сесия след абсурда, столът на Бенчев бе изместен от президиума, където стоял до момента, на най-последния ред. Той не се е появявал на сесиите, само че е бил видян на съвещанието на Комисията по търговете, в която взе участие, научи „ Труд ”.

Бенчев, прочут още като Бенчо Бентлито, заради пристрастеността си към скъпите лимузини, внесе 50 000 лв. парична гаранция. Срещу него се води дело по две обвинявания – персонално укривателство на Митьо Очите и за нелегално владеене на 57 патрона. Зърненият необут има акции от охранителната компания „ Аркус сигурност ”, за която импровизирано се счита, че е на Очите, само че по контракт той се води единствено съветник.

6 месеца зад решетките


Решават до дни за домашния арест на Иванчева


Иска да е кметица на цяла София

 Десислава Иванчева е зад решетките повече от 6 месеца. Снимка: Труд Десислава Иванчева е зад решетките повече от 6 месеца. Снимка: Труд
Апелативният спецсъд би трябвало до реши до петък дали да освободи под домакински арест отстранената кметица на „ Младост “ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Миналата седмица съдията по делото Иво Хинов реши, че двете могат да бъдат освободени от ареста, само че те остават зад решетките. Спецпрокуратурата стачкува и би трябвало да се произнесе по-горната инстанция.

Иванчева, Петрова и някогашният кмет на регион „ Младост “ Петко Дюлгеров са в ареста от 17 април, когато бяха арестувани при акция в центъра на София. Обвинени са, че са взели 70 000 евро рушвет от строителния бизнесмен Александър Ваклин, с цел да придвижат негова кореспонденция за обект в региона. Разследването по случая завърши след 4 месеца делото влезе в съда.

Подсъдимата освен твърди, че е почтена, а даже обвява, че на локалните избори следващата година желае да се кандидатира за кмет освен на „ Младост ”, а и на цяла София.

След като е обвиняем за договорка с далове в EVN


Прокопиев упрекнат за пране на пари от „ Каолин ”


Той се прави на жертва

 Иво Прокопиев Иво Прокопиев
Иво Прокопиев към този момент е с обвиняване за пране на пари, откакто в края на предходната седмица прокуратурата разгласи, че проверява за продажбата на акциите от предприятието „ Каолин “ на немската компания „ Кварцверки “. Той ще дава отговор в качеството му на ръководител на Съвета на шефовете на “Алфа Финанс Холдинг ” АД, дружно с други двама шефове от сдружението – Константин Ненов и Иван Ненков.

До следствието се е стигнало след подаден сигнал от ръководителя на комисия „ Антикорупция ” Пламен Георгиев от 23 април т.г. към прокуратурата. Приложени били и документи за доста обстоятелства и условия, които били открити при инспекция на имуществото на Прокопиев. Негови акции и парцели към този момент са под запор по искане на комисията, а така наречен предприемач се показва за репресиран и се изживява като жертва на свободното слово.

Днес издателят сподели, че към този момент води дело против България в Страсбург поради дейностите на комисия „ Антикорупция “. Според него обвиняването за пране пари е неуместно и в никакъв случай няма да бъде импортирано в съд.

„ Нашият закон не е писан, с цел да репресира съответни лица, а когато са създавали Наказателен кодекс през 1968 година надали са знаели за съществуването на Прокопиев. Това е защитна версия “, разяснява пред „ Труд “ Пламен Георгиев.

Срещу Прокопиев към този момент има друго дело за продажбата на миноритарния дял на страната в електроразпределителното сдружение EVN, по което е обвиняем дружно с някогашния вицепремиер от кабинета „ Борисов 1 “ Симеон Дянков и някогашния министър Трайчо Трайков. Според спецпрокуратурата от договорката е нанесена вреда на бюджета за близо 28 млн. лева

4 година затвор за някогашен зам.-министър


Даниел Митов – оневинен

Спецсъдът оправда изцяло някогашния министър на външните работи Даниел Митов, само че наложи 4 година затвор на заместника му Христо Ангеличин. Той е наказан да заплати и санкция от 4000 лева

Двамата бяха предадени на съд за това, че са ощетили външното министерство с близо половин милион лв. след непозволено платени пари на компания, провела служебни пътувания. Разходите били направени без осъществяване на социална поръчка и с тях туристическата организация осигурявала самолетни билети, хотели и застраховки за дипломатите. Според съда, няма доказателства за виновността на Митов, а тя била на Ангеличин. Присъдата не е дефинитивна.

Според проверяващи


Баневи присвоили повече от 1,5 млн. лева


Анализират документи на офшорки

 Евгения и Николай Баневи Евгения и Николай Баневи
Обвиненията против Евгения и Николай Баневи са повдигнати задочно за присвоени 1,5 млн. лева и задължения от към половин милион, само че е допустимо сумата да се окаже над 10 пъти по-голяма, научи „ Труд ” от проверяващи. Това били единствено първичните потвърдени суми от източването на цех „ Полимери ” до назначението на синдик през 2012 година Проверява се дали по същата скица са били източвани и други две предприятия в Троян и Костенец. Експерти ще проучват истинските документи за офшорните им компании, открити при обиска на имението им в кв. „ Бояна ”. Очаква се и съдействието на френските управляващи, с цел да се откри от какви източници семейството е финансирала престоя си в Ница, където през есента Баневи записали трите си деца на учебно заведение.

Предстои в границите на към 2 месеца френски съд да реши дали да бъде изпълнена Европейската заповед за арест на съпрузите.

Интерпол търси Арабаджиеви


Ветко и Маринела още се крият

Синът им Вълчо е в ареста

 Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела
Интерпол и българските служби не престават издирването на Ветко Арабаджиев и брачната половинка му Маринела. Те са търсени от началото на септември, когато започва акция в хотелите, офисите и домовете на фамилията. По това време съпрузите били в имението си в Сен Тропе, от където изчезнали, откакто научили за интервенцията. Въпреки уверенията на юристите им, че те ще се предадат непринудено, това още не се е случило. Според проверяващите незаконната група работила от 2016 до 2018 година по четири схеми, посредством които укривали приходи и не плащали Данък добавена стойност в големи размери. В момента в ареста е синът им Вълчо. Зад решетките са и две счетоводителки.

Аферата „ Карнобаттабак ”


Миньо Стайков желае на независимост

Продължава издирването на сина му

 Миньо Стайков в спецсъда Миньо Стайков в спецсъда
Собственикът на групировката „ Разузнавателна служба на Великобритания Индустрийс “ Миню Стайков най-вероятно до дни ще изиска да излезе от ареста. Той е зад решетките от началото на септември с обвинявания за присъединяване в незаконна група, правила данъчни измами, пране на пари и държане на акцизни артикули без бандерол. В средата на ноември изтича двумесечният период, през който Стайков няма право да апелира ареста си. Според осведомени той и юристите му в идващите дни ще подадат молба за преразглеждане на мярката за неотклонение.

Министерство на вътрешните работи и Интерпол не престават издирването на сина Стайко Стайков. Разследващите считат, че групата стои зад незаконната цигарена фабрика, разкрита в Карнобат на 18 юли. След ареста на Стайков бяха инициирани законодателни промени, които плануват до 10 години затвор за този, който незаконно създава алкохол или тютюневи произведения.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР