Арестуваха на бензиностанция в София главен експерт в Държавен фонд

...
Арестуваха на бензиностанция в София главен експерт в Държавен фонд
Коментари Харесай

Арестуваха главен експерт на фонд Земеделие с белязани пари

Арестуваха на бензиностанция в София основен специалист в Държавен фонд „ Земеделие “ (ДФЗ) с белязани пари. 36-годишният мъж е хванат директно след приемане на белязани по реда на Закона за специфичните разследващи средства парични средства в размер на 5000 лв., заяви prb.bg.

Съвместната профилирана полицейска интервенция на ГДБОП-МВР и СБОП-Пловдив е извършена на 2 септември под управлението на Окръжна прокуратура-Пловдив. 

Прокуратурата му е повдигнала обвиняване за търговия с въздействие. От 27 февруари до 2 септември тази година основният специалист на територията на Пловдив и София два пъти е изискал и приел от притежател и шеф на комерсиално сдружение общо 10 000 лв.. Обещал да упражни въздействие при взимане на решение от длъжностни лица при държавен фонд „ Земеделие “ във връзка със службата им. Дружеството е записано в пловдивското село Строево.

Работата по случая е почнала в края на месец юли 2021 година, по отношение на подаден в ГДБОП-МВР сигнал от аграрни производител от област Пловдив, който е кандидатствал по 9 схеми и ограничения за подкрепяне на Държавен фонд „ Земеделие “.

В хода на следствието е открито, че арестуваният чиновник на ДФЗ е изискал от земеделския производител по 5000 лв. за всяка от деветте схеми, по които е кандидатствал. Срещу тази сума му е подсигурил, че няма да има проблеми с контролните органи на ДФЗ. До задържането му обвиненият е изискал и получил на два пъти суми от по 5000 лева, с цел да упражни въздействие при взимане на решения от други длъжностни лица при държавен фонд „ Земеделие “ за съществуването на учредения за заплащания по Схемите за обвързано подкрепяне на плодове и зеленчуци.

Извършени са голям брой процесуално-следствени дейности - персонален обиск, претърсвания и изземвания на МПС, на два домашни адреса и на едно служебно помещение. Иззети са портативни флаш памет, преносим компютър, длъжностен компютър, 2 мобилни апарата, мемоари и други Разпитани са очевидци.

Обвиняемият е арестуван за период от 72 часа с разпореждане на наблюдаващия прокурор, като следва да бъде поискано от съда взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в което той е упрекнат, е отнемане от независимост до 6 години или санкция до 5000 лева

Активното следствие по делото продължава.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР